Regelmatige, gecontroleerde lichaamsbeweging als alternatief voor cholesterolverlagers

31/07/2009 08:25

De FitnessOrganisatie VZW

GENT - De FitnessOrganisatie, de erkende Vlaamse sportfederatie voor fitness - en groepsfitness, stelt vast dat het RIZIV 11,7 miljoen euro meer uitgegeven heeft aan cholesterolverlagers dan in 2007.

Een studie wijst uit dat het terugbetalen van de helft van de kosten van bijvoorbeeld een fitnessabonnement tot minder uitgaven leidt dan de terugbetalingen van cholesterolverlagers.

Een onderzoek naar de gezondheidseconomische gevolgen van gecontroleerde lichaamsbeweging (Annemans et al, 2005) concludeerde reeds dat regelmatige, gecontroleerde lichaamsbeweging 'the best buy' is in preventie van hart- en vaatziekten en andere problematieken, geassocieerd aan inactiviteit.

De kost per gewonnen kwaliteitsvol levensjaar is zeer laag. Indien aan kwaliteitsvolle levensjaren een economische waarde van ¤ 20.000 wordt toegekend dan zijn er netto maatschappelijke baten, ook bij laag risicogroepen.

Daarom werkt De FitnessOrganisatie aan een sensibiliseringscampagne "Fitness op doktervoorschrift", waarbij een samenwerking wordt gezocht met de medische sector om het voorschrijven van gecontroleerde lichaamsbeweging als preventieve gezondheidsmaatregel in te zetten. In het kader van deze sensibiliseringsactie is recent een onderzoek gestart in samenwerking met De Hogeschool West-Vlaanderen.

De resultaten van het onderzoek waarvan sprake in dit artikel is verkrijgbaar via De FitnessOrganisatie vzw.

info@fitness.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel