Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Extra geld voor bemiddeling tweehonderd subsidiebanen

Sittard-Geleen, 30 juli - Het college van B&W van Sittard-Geleen wil ditt jaar tweehonderd uitkeringsgerechtigden aan een subsidiebaan helpen. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat tweederde van hen na dat jaar geen beroep meer doet op een uitkering.

Voor het zoeken van subsidiebanen en de begeleiding van de mensen die zo'n baan krijgen, trekt de gemeente ruim vier ton uit. Hiervan worden twee uitstroombemiddelaars betaald, en de begeleiding van de uitkeringsgerechtigden tijdens de periode dat ze een subsidiebaan hebben.

,,Subsidiebanen zijn een succesvol middel om mensen aan een baan te helpen,' zegt wethouder Pieter Meekels (arbeidsmarktbeleid). ,,Twee van de drie mensen die een gesubsidieerde baan krijgen, doen daarna geen beroep meer op de Bijstand. Een eenmalige investering levert dus zowel voor de mensen zelf als voor de maatschappij een positief resultaat op.'

Ook in deze economisch moeilijke tijd is het van belang dat mensen perspectief hebben op een (vaste) baan. De banen worden zowel in de profit als de non-profitsector gezocht. ,,Gebleken is dat ondanks de moeilijke economische tijd er nog altijd ondernemers zijn die mensen de kans willen geven om terug te keren in het arbeidsproces,' aldus Meekels, die benadrukt dat er geen sprake is van verdringing van werk. Deze gesubsidieerde banen mogen niet in de plaats komen van reguliere jobs.

Sittard-Geleen kiest er bewust voor om een splitsing van de twee taken die bij subsidiebanen horen. Sinds de start van subsidiebanen in 2006 is gebleken dat veel reïntegratiebedrijven wel zorgen voor een snelle plaatsing van mensen bij bedrijven, maar veel cliënten voelden zich daarna aan hun lot overgelaten. Daarom wordt het zoeken van subsidiebanen in dit jaar gedaan door uitstroombemiddelaars van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente. Zij hebben kennis en ervaring om mensen aan een baan te helpen. Mensontwikkelbedrijf Vixia gaat de mensen begeleiden gedurende de tijd dat de WWB'ers de subsidiebaan hebben. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor werkgevers om subsidiebanen aan te bieden.


---