Ingezonden persbericht


Persbericht

Ermelo, 30 juli 2009

Fiscaal succes geboekt door Sectorraad Paarden en FNRS

Akkoord over BTW-verdeelseutels bij factureren pensiongelden

Na langdurig overleg het Ministerie van Financiën heeft de Sectorraad Paarden overeenstemming bereikt over de richtlijn voor de BTW-verdeling bij te factureren pensiongelden.

Aanleiding was een uitspraak van de rechter in een rechtszaak tussen de FNRS en de Belastingdienst over de BTW-heffeng op de pensiongelden van een lid van de FNRS. De uitspraak was dat ruitersportcentra wel degelijk gelegenheid bieden tot het beoefenen van de paardensport en dat het pensionbedrag daarom voor een deel mag worden belast tegen het lage tarief van 6%.

Deze uitspraak was voor de werkgroep Omzetbelasting van de Sectorraad Paarden aanleiding tot het verder uitwerken van de verdeling van het pensiongeld. Deze werkgroep onder aanvoering van FNRS-voorzitter John Kraakman is samen met fiscalist Ton van de Camp het gesprek aangegaan met het Ministerie van Financiën om tot een goede richtlijn voor verdeling te komen. Er zijn nu een drietal richtlijnen vastgesteld, te weten:
. voor de pensionstalling van een ruitersportcentrum met zowel een buiten- als een binnenrijbaan, te weten 1/3 verhuur box (vrijgesteld), 1/3 gelegenheid tot sport (6% BTW) en 1/3 overige prestaties (19% BTW)
. voor de pensionstalling van een ruitersportcentrum met alleen een buitenrijbaan: 35% verhuur box (vrijgesteld), 12,5% gelegenheid tot sport (6% BTW) en 52,5% overige prestaties (19% BTW)
. voor de pensionstalling van een accommodatie met alleen stallen en geen rijbaan: 35% verhuur box (vrijgesteld) en 65% overige prestaties (19% BTW).

Het is voor ondernemers altijd toegestaan om af te wijken van de richtlijnen, mits dit goed kan worden onderbouwd (berekeningen, facturen/contracten en administratieve verwerking)..