Ingezonden persbericht


Staatssecretaris Bussemaker bezoekt Aruba en Suriname

Donderdag 23 juli 2009, nummer 41

Staatssecretaris Bussemaker bezoekt Aruba en Suriname

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bezoekt van 25 juli tot en met 31 juli 2009 de Koninkrijksspelen op Aruba. Daar worden zaterdag 25 juli de Koninkrijksspelen 2009 officieel geopend met o.a. een spectaculaire dansshow. Na de opening vindt meteen de eerste voetbalwedstrijd plaats tussen Nederland en de Antillen. Naast het voetbal zijn er nog vijf andere takken van sport waarin de jeugd tegen elkaar uitkomt. De spelen worden aangekondigd en geïntroduceerd in de drie talen van het Koninkrijk: Papiaments, Nederlands en Engels.

De deelname aan de Koninkrijksspelen is bedoeld voor de jeugd van het Koninkrijk der Nederlanden (van 12 - 17 jaar). Een week lang met elkaar optrekken en tegen elkaar uitkomen op het sportveld kan het wederzijds begrip tussen de Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse jeugd bevorderen en ontwikkelen. De Koninkrijksspelen werden in 1965 voor het eerst gehouden. Het sportevenement werd van 1965 tot en met 1975 jaarlijks gehouden met deelname van de Nederlandse Antillen, Suriname en Nederland. Vanaf 1995 vinden de Koninkrijksspelen weer om de twee jaar plaats, nu tussen Aruba, de Antillen en Nederland.

Vervolgens brengt Bussemaker van 31 juli tot en met 4 augustus een werkbezoek aan Suriname. Ze bezoekt een thuiszorgproject in Danpaati in het binnenland van Suriname. Daarnaast laat Bussemaker zich tijdens het werkbezoek informeren door minister Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling over de voortgang van het Plan van Aanpak Sportprojecten 2006-2010. Nederland heeft sinds lange tijd een samenwerkingsovereenkomst met Suriname op het gebied van sport. Naast het overleg bestaat het programma onder meer uit de volgende onderdelen:


* Ontmoeting met de Commissie Toezicht Sportprojecten om de voortgang van de activiteiten die vallen onder genoemd Plan van Aanpak te bespreken.
* Ontmoeting met het Surinaams Olympisch Comité in Paramaribo.
* Aftrap verrichten van een sportmaterialen uitleenproject voor gehandicapten in Paramaribo. De ambassade heeft een deel van de materialen gefinancierd.
* Samen met minister Wolf de eerste steen leggen van het 'Huis voor de sport' in Paramaribo.
* Bijwonen van een G-voetbalwedstrijd en bezoek aan een buurtsportproject van Letitia Vriesde, beide in Paramaribo.
* Bezoek aan een 'Young in Prison' project in Paramaribo waarbij voetbal wordt ingezet om jongeren toekomstperspectief te bieden. Dit is een samenwerkingsproject van de KNVB en de Surinaamse Voetbalbond.
* Bezoek aan een schoolsporttoernooi en andere activiteiten in Brokopondo in het kader van het Plan van Aanpak Sportprojecten 2006-2010.

-o-o-o-

Noot aan redacties (