Gemeente Stein


Aanbestedingen voortaan met sociale paragraaf

De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek gaan aanbestedingen boven de ⬠50.000,- voortaan voorzien van een sociale paragraaf. Daarin worden eisen gesteld over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Er zijn verschillende manieren waarop de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek (Stein, Beek, Schinnen en Sittard-Geleen) invulling kunnen geven aan de sociale doelstelling. Zo kunnen er in het bestek uitvoeringsvoorwaarden worden opgenomen. In dat geval wordt bijvoorbeeld geëist dat minimaal 5 procent en maximaal 10 procent van de loon- of aanneemsom bestemd is voor de sociale doelgroep.

Gemeenten hebben de afgelopen tijd al op verschillende manieren invulling gegeven aan de sociale paragraaf. Zo hebben de gemeenten Stein en Beek het onderhoud van het groen gezamenlijk aanbesteed en daarbij een voorbehouden deelname van SW-bedrijven vastgesteld. In Schinnen is het onderhoud van beplanting en gazons aan Vixia uitbesteed en in Sittard-Geleen heeft Vixia ook een deel van het groenonderhoud gegund gekregen.

Dit jaar wordt met een aantal aanbestedingen ervaring opgedaan met de sociale paragraaf. In ieder geval wordt regionaal de aanbesteding van huishoudelijk hulp voorzien van een sociale paragraaf. Vanaf begin volgend jaar is het de bedoeling dat elke aanbesteding met een geschatte waarde van meer dan ⬠50.000,- een sociale paragraaf krijgt.