VU medisch centrum

Spoed Medisch Interventie Team in de startblokken

30 juli 2009

Voor het eind van dit jaar zal het Spoed Medisch Interventie Team (SMIT) actief zijn. Als een ernstig zieke patiënt op de afdeling in problemen raakt, kan de hulp van dit IC-team worden ingeroepen. Tijdig ingrijpen kan een reanimatie voorkomen. Erik Lust: "Het aantal reanimaties kan met de helft worden teruggebracht."

Volgens Erik Lust, medisch coördinator van het project SMIT, doet zich dagelijks een situatie voor waarbij het Spoed Medisch Interventie Team hulp kan bieden. "Als er gereanimeerd moet worden, ben je eigenlijk al te laat. De patiënt vertoont voordien al signalen die je als zorgverlener op waarde moet schatten. Als we bedreigde vitale functies vroegtijdig herkennen en er adequaat op inspelen, kan voorkomen worden dat een patiënt gereanimeerd moet worden of zelfs overlijdt."

Het SMIT is een van de vele maatregelen die in Nederlandse ziekenhuizen worden getroffen om onbedoelde en vermijdbare schade te voorkomen. In verschillende klinieken is al een team actief. Lust: "Het gaat om het verbeteren van de veiligheid van de op zaal liggende ernstig zieke patiënt."

Pilot
Erik Lust heeft sinds begin dit jaar gewerkt aan het project. "We staan in de startblokken. Het wachten is nu op formele goedkeuring. Als het startschot wordt gegeven, starten we met de pilot. Voor het eind van het jaar moet het team actief zijn. Uiteraard zullen alle afdelingen voor die tijd goed worden voorgelicht."

Om te bepalen of een patiënt vitaal bedreigd is, krijgen zaalartsen, coassistenten en verpleegkundigen een scorekaartje. "Een handig hulpmiddel om alarmsignalen op waarde te schatten. Scoort een patiënt
- gelet op hartfrequentie, bloeddruk, ademfrequentie, temperatuur en bewustzijn - bijvoorbeeld drie punten of meer dan dient men direct het SMIT te bellen."

Specialistische interventie
Het Spoed Medisch Interventie Team bestaat uit een IC-verpleegkundige en intensivist. Zij komen naar de patiënt op zaal toe om - ter plekke
- zorg te verlenen. "Het is uiteraard niet de bedoeling om de zorg van de afdelingsdokter over te nemen. Het team voert alleen de specialistische interventie uit, waarna in overleg met de afdelingsdokter wordt bepaald op welke afdeling de behandeling voortgezet dient te worden."

Indicaties voor het oproepen van het Spoed Medisch Interventie Team:
* Plotse verandering in hartfrequentie 130/min
* Plotse verandering in systolische bloeddruk 30 mmHg

* Plotse verandering in ademhalingsfrequentie 28/min
* Plotse verandering in O2-saturatie * Plotse verandering in bewustzijn > 2 GCS
* Plotse verandering in urineproductie
Laura Jansma
bron: Tracer