D66

vrijdag 31 juli 2009

D66: homo-emancipatie hapert

Zoals elk jaar zal D66 tijdens de komende Canal Parade met een eigen boot meevaren. Aan boord zijn onder andere Tweede Kamerlid Boris van der Ham, kersverse Europarlementariër Marietje Schaake en gemeenteraadslid Petra Hoogerwerf. Daarnaast start D66 een grote postercampagne in de stad met het motto: Gay, Ja! D66 waarschuwt ervoor dat Amsterdam haar tolerante imago niet mag verliezen. Daarnaast maken de sociaal-liberalen zich zorgen over de toenemende intolerantie tegenover homo's.

Het thema van deze Gay Pride is 'Extraordinary'. D66 heeft gevolg gegeven aan dit thema door op de boot wereldberoemde homo's en biseksuelen mee te dragen, zoals de econoom Keynes, wetenschapper en kunstenaar Leonardo Da Vinci, de klassiek filosoof Socrates, en actrices Ellen Degeneres en Marlene Dietrich. Uit onderzoek in opdracht van D66 is gebleken dat homo's zich geremd voelen in hun carrière door een gebrekkige acceptatie van hun geaardheid. Door portretten van homo- en biseksuele kopstukken uit de geschiedenis prominent mee te laten varen met de Pride wil D66 homo's steunen die het roze plafond willen doorbreken.

Emancipatie hapert

Tweede Kamerlid Boris van der Ham stelt dat de emancipatie hapert. Van der Ham: "Er is meer intolerantie en dreiging van geweld. Maar ook in juridische zin dreigt stikstand en achteruitgang. Onder dit kabinet blijven weigerambtenaren bestaan, en ook mogen streng religieuze scholen homo's blijven ontslaan." D66 bereid op dat laatste punt een initiatiefwetsvoorstel voor.

D66-raadslid Petra Hoogerwerf werkt tijdens het zomerreces aan een voorstel om de positie van lesbische vrouwen in Amsterdam te verbeteren. Hoogerwerf: "Het college presenteerde onlangs haar visie op Amsterdam Gay Capital, maar laat het liggen op het gebied van kwetsbare groepen. Homoseksualiteit is al moeilijk bespreekbaar in sommige religieuze gemeenschappen. Voor iemand die vrouw, allochtoon en lesbienne is het drie keer zo lastig. Die moet drie emancipatiestrijden voeren."

Europarlementariër Marietje Schaake licht de rol die Europa kan spelen toe: "De Europese Unie heeft de taak discriminatie in de lidstaten te voorkomen, zodat niemand meer bang hoeft te zijn om zichzelf te zijn of hand in hand op straat te lopen. Op dat punt is de strijd nog niet gestreden. Zo is lidstaat Litouwen van plan een wet door te voeren die jongeren moet verhinderen om informatie te krijgen over homoseksualiteit. D66 heeft de Europese Commissie in het Europese Parlement opgeroepen dit te voorkomen."

Het komende jaar zal D66 zowel in de gemeenteraad, de tweede kamer als het Europees Parlement het onderwerp homo-emancipatie hoog op de agenda voeren.