Hausse in rechtsbijstandverzekeringen

31/07/2009 09:17

Verbond Van Verzekeraars

Vorig jaar is het aantal mensen met een rechtsbijstandverzekering sterk toegenomen. In 2008 had 48 procent van de Nederlandse huishoudens een rechtsbijstandverzekering afgesloten, tegen nog geen 43 procent in 2006. Vooral bij gezinnen met kinderen onder de achttien zijn deze verzekeringen in trek. Maar liefst 58 procent van die huishoudens had vorig jaar een rechtsbijstandverzekering tegenover 51,5 procent in 2006.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van Verzekerd van Cijfers, een jaarlijkse productie van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Verzekerd van Cijfers is een 150 pagina's tellend tabellenboek dat niet alleen kerncijfers bevat over de verzekeringsbedrijfstak, maar ook over de Nederlandse economie, bevolking en welvaart.

Mensen met een hoog inkomen sluiten het vaakst een rechtsbijstandverzekering af, aldus het CVS. Zo heeft ruim zestig procent van de huishoudens met een netto gezinsinkomen van meer dan 3.000 euro een rechtsbijstandpolis; bij huishoudens met een inkomen tussen de 1.000 en 1.500 euro is dat iets meer dan 28 procent. Opmerkelijk zijn verder de regionale verschillen. Nederlanders die in het zuiden van het land wonen, sluiten het vaakst een rechtsbijstandverzekering af; bijna 55 procent heeft daar een rechtsbijstandpolis, terwijl dat in Noord-Nederland maar 41 procent is.

Polissen niet duurder

Voor een gangbaar pakket van schadeverzekeringen hoefde de consument in 2008 niet meer te betalen dan in het voorgaande jaar. Gemiddeld werd voor dit pakket, dat bestaat uit een personenauto WA/cascoverzekering, inboedel en aansprakelijkheidsverzekering particulier, 689 euro premie betaald. In 2007 bedroeg de premie voor zo'n basispakket gemiddeld 693 euro, vier euro méér.

In totaal werd vorig jaar voor 63,6 miljard euro aan verzekerden uitgekeerd, 1,6 miljard euro meer dan in het voorgaande jaar. Ongeveer de helft van dat bedrag betrof uitkeringen op ziektekostenverzekeringen. De totale premieomzet in schade- levens- en ziektekostenverzekeringen bedroeg vorig jaar 77 miljard euro.

Vanwege de kredietcrisis was 2008 voor de verzekeringssector een zwaar jaar. Eerder dit jaar publiceerde het Verbond van Verzekeraars het technisch resultaat van levens-, schade- en zorgverzekeraars. Het technisch resultaat van levensverzekeraars bereikte met 20 procent verlies een historisch dieptepunt. Schadeverzekeraars maakten gemiddeld nog 5 procent winst. Het resultaat in de zorgsector was 2 procent positief.

Het rapport Verzekerd van Cijfers is te raadplegen via www.verzekeraars.nl , Tel 070-333 8698





http://www.verzekeraars.nl