Gemeente Ermelo


Nieuwe Influenza A in regio Gelre-IJssel

Het aantal gevallen met bevestigde Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland neemt toe. In de regio Gelre-IJssel is bij 17 personen (28 juli) Nieuwe Influenza A vastgesteld. Met de toename van het aantal besmettingen, neemt ook het aantal vragen van het publiek toe. Dit betreft voornamelijk vragen over te treffen maatregelen voor op reis, wat te doen om besmetting te voorkomen en het preventief gebruik van virusremmers. Daarnaast komen er veel vragen binnen van bedrijven en instellingen. Zij vragen advies hoe zich voor te bereiden op een pandemie. Zorginstellingen hebben ook vragen over bestrijdingsmaatregelen met betrekking tot bewoners en personeel.

Landelijk informatienummer
Heeft u geen griepverschijnselen, maar vragen van algemene aard over de griep, belt u dan niet uw huisarts, maar met het gratis landelijke publieksinformatienummer voor de Nieuwe Influenza A (H1N1): 0800 - 8051. Dit nummer is op werkdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Griepverschijnselen
Bent u teruggekeerd uit het buitenland en in direct contact geweest met iemand waarbij Nieuwe Influenza A (H1N1) is geconstateerd? En krijgt u binnen zeven dagen na terugkomst of na het contact koorts (38,0 graden Celsius of hoger), neem dan telefonisch contact op met uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of onderzoek nodig is en op welke manier dit uitgevoerd wordt. Blijf verder zo veel mogelijk thuis. Dit geldt ook als u in Nederland contact heeft gehad met mensen waarbij Nieuwe Influenza A (H1N1) is geconstateerd.

Algemene Hygiënetips
De verspreiding van het griepvirus gaat via praten, hoesten of niezen. U kunt uzelf beschermen door niet te dicht in de buurt te komen van patiënten met griepachtige verschijnselen. Daarnaast kunt u de volgende maatregelen treffen:

* Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest
* Was regelmatig uw handen met water en zeep
* Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan
* Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak
* Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon
* Ventileer woon- en slaapruimten

Informatie
Meer informatie kunt u vinden op de website van het RIVM, of op de website van Postbus 51 www.postbus51.nl.