Gemeente Drechterland

31-7-2009
Kosten en inkomsten gemeente Drechterland

Jaarstukken van 2008

Ieder jaar wordt door de gemeente een begroting gemaakt voor het daaropvolgende jaar om inzicht te krijgen in de kosten die de gemeente zal gaan maken.
Uiteraard is het de bedoeling dat aan het einde van dat jaar alle uitgaven en inkomsten overeenkomen met de gemaakte begroting. Soms pakt het wel eens anders uit dan verwacht: er kunnen onverwachte mee- of tegenvallers zijn.

In de jaarstukken wordt dus letterlijk en figuurlijk de balans opgemaakt en deze vindt u terug in de jaarrekening. Hierin kunt u bijvoorbeeld lezen hoe de kosten en inkomsten van de gemeente per onderdeel (ook wel programma genoemd) zijn verdeeld. De totale inkomsten in 2008 waren ⬠36.042.190,- en de totale kosten ⬠34.439.733,-. Het resultaat is daarom voor 2008 positief. Er is een positief tegoed van ⬠1.444.430,-.

Ontwikkelingen in 2008
In het jaarverslag worden een aantal belangrijke ontwikkelingen uit 2008 genoemd, zoals:

* De Toekomstvisie voor Drechterland is vastgesteld en wordt in deelvisies verder uitgewerkt.

* De West-Friese gemeenten hebben in 2008 het project Jeugd en Alcohol opgezet.

* Het opnieuw inrichten van wijken in Drechterland heeft ook in 2008 veel aandacht gehad. Burgers nemen deel aan de wijkwandelingen en er worden werkzaamheden uitgevoerd aan de hand van actielijsten.
* Er is een Klimaatvisie ontwikkeld samen met onder andere de Milieudienst Westfriesland.

* In het voorjaar van 2008 werd de ingrijpende restauratie van het Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker afgesloten.
* De Brede School âDe Kieftâ in Oosterblokker en âDe Parapluâ in Hoogkarspel werden feestelijk geopend.

* Drechterland heeft namens alle gemeenten in West-Friesland het project âMantelzorg in West-Friesland verstevigdâ opgestart.
* De laatste onzuivere rioollozingen rondom Venhuizen zijn gesaneerd.


* Helaas was er ook een dieptepunt; in november is de hal van het raadhuis in Hoogkarspel flink beschadigd door een brand.
---