KPN NV

Persbericht

KPN geeft frequenties Telfort terug aan overheid

Datum

31 juli 2009

Nummer

054p

KPN heeft besloten een deel van de frequenties van Telfort terug te geven aan de Nederlandse overheid, naar aanleiding van een recente gerechtelijke uitspraak. Het gaat om frequenties die horen bij twee vergunningen die in 1998 en 2000 aan Telfort zijn toegewezen (DCS1800 en UMTS).

Het Agentschap Telecom heeft KPN in mei van dit jaar een dwangsom van ¤5 miljoen opgelegd omdat het vindt dat de UMTS vergunning van Telfort niet goed wordt gebruikt. Dit heeft betrekking op uitrolverplichtingen van de Telfort licenties. Deze dwangsom kan oplopen tot ¤40 miljoen. KPN heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam verzocht het besluit van het Agentschap Telecom op te schorten. Op 13 juli 2009 heeft de rechter dit verzoek afgewezen.

KPN wil geen onnodig financiële risico's lopen en heeft het ministerie van Economische Zaken verzocht de Telfort vergunningen in te trekken.

In 2008 heeft KPN een bodemprocedure aangespannen tegen het Agentschap Telecom. Volgens KPN komt de zienswijze van het Agentschap Telecom neer op een verplichting om twee netwerken uit te rollen voor KPN en Telfort. KPN is het met deze zienswijze niet eens.

Voor de dienstverlening aan klanten van KPN en Telfort heeft de teruggave van de frequenties geen gevolgen.