De Nederlandse Bank

Externe commissie adviseert DNB over de verdere verbetering van de risico-oriëntatie van het toezicht op verzekeraars

Persbericht

Datum 31 juli 2009

In de aanloop naar het nieuwe Europese regelgevend kader, dat in 2012 wordt ingevoerd, Solvency II, heeft een externe commissie op verzoek van DNB aanbevelingen gedaan om risico-oriëntatie in het toezicht op verzekeraars op een hoger plan te krijgen.

In Visie Toezicht 2006-2010 presenteert DNB risico-oriëntatie als één van de belangrijkste uitgangspunten van het toezicht van DNB . In 2008 heeft DNB een externe commissie de vraag voorgelegd in hoeverre het toezicht op verzekeraars voldoende gericht is op de belangrijkste risico´s. De commissie bestond uit prof. J.C.A. Gortemaker RA (voorzitter, hoogleraar accountancy aan de Erasmus Universiteit), prof. dr. H. Keuzenkamp (hoogleraar verzekeringskunde aan de Universiteit van Amsterdam) en J.C. Verheij (oud-bestuurder van SNS Reaal groep).

De commissie concludeert dat DNB actief invulling geeft aan risico-oriëntatie in het toezicht op verzekeraars met voorlichting aan verzekeraars, jaarlijkse publicatie van toezichtthema´s, de systematiek van Financiële Instellingen Risicoanalyse Methode ( FIRM ) en voorbereidingen op Solvency II. Dit moet echter ondersteund worden door betere wettelijke regels. De commissie constateert dat de huidige rapportages, die volgens de wet eenmaal per jaar worden verschaft, een onvoldoende actueel beeld geven en dat de wettelijke solvabiliteitseisen onvoldoende alle risico´s dekken. Het nieuwe internationale raamwerk voor het toezicht op verzekeraars, Solvency II, is beter, maar geldt pas vanaf eind 2012. De commissie beveelt aan om vooruitlopend hierop kwartaalrapportages in 2009 en deelname aan voorbereidingen op Solvency II in 2010 verplicht te stellen.

Daarnaast doet de commissie in het eindrapport aanbevelingen waarmee DNB de interne organisatie, de informatievergaring en de werkprocessen beter en sneller kan richten op de belangrijkste risico´s bij verzekeraars. Zo benadrukt de commissie bijvoorbeeld het nut van de door DNB opgestarte self assessments en ziet ruimte voor een bredere toepassing van dit instrument. De grondgedachte van risicoanalysehulpmiddel FIRM is goed, maar de toepassing ervan moet grondig verbeterd worden, aldus de commissie. Voorts wordt gesignaleerd dat een aantal tijdens de kredietcrisis aangebrachte interne organisatorische aanpassingen (zoals een afdelingsoverstijgende risicomonitoring) een structureel karakter verdient. De commissie acht het van belang, dat verbeteringen in een hoog tempo worden doorgevoerd.

DNB neemt het eindrapport ter harte en heeft een actieplan ontwikkeld. Dit actieplan richt zich op de voorbereiding op Solvency II en de verbetering van de organisatie en het toezichtproces om de risico-oriëntatie te verhogen.

Hieronder treft u de samenvatting van het eindrapport aan.

Downloads


* Samenvatting externe evaluatie toezicht op verzekeraars - juli 2009 (PDF: 19,5 Kb)

---

Lees voor