Openbaar Ministerie



Primaire processen OM gaan gewoon door

31 juli 2009 - Openbaar Ministerie

Donderdag 30 juli was er sprake van een virus op het computernetwerk van de Rechtspraak. Het virus werd onderschept door de virusscanner zodat verdere verspreiding voorkomen is.

Omdat het OM gebruikmaakt van dezelfde lijnverbindingen als de Rechtspraak, heeft de beheersorganisatie ICT direct nadat het virus werd geconstateerd uit voorzorg de OM-systemen 'in quarantaine' geplaatst. Gevolg daarvan is dat de medewerkers tijdelijk geen externe mails meer kunnen versturen of ontvangen. Ook het internet is daardoor voor OM-medewerkers tijdelijk niet toegankelijk.

Het virus heeft - mede dankzij de voorzorgsmaatregelen - geen schade kunnen aanrichten. Omdat de computersystemen van het OM goed beveiligd zijn, had het virus sowieso de kans niet gehad schade aan te richten.

Het feit dat OM-medewerkers nu tijdelijk niet met externe partijen kunnen mailen en niet het internet op kunnen, heeft geen invloed op de primaire processen. Wél is het lastig omdat het OM - net als elke organisatie - veel contacten per e-mail onderhoudt en veel gebruik maakt van internet.

De problemen zullen naar verwachting dit weekend zijn opgelost.