Gemeente Heerhugowaard


Stoplichten Middenweg-Esdoornlaan

De gemeente heeft besloten om het verkeerslicht op de Middenweg ter hoogte van de Esdoornlaan op knipperen te zetten in de maanden juli en augustus. Dit in verband met de reconstructie van de Westtangent.

De Westtangent is in de maanden juli en augustus volledig afgesloten. De bedrijven en instellingen aan de spoorwegzijde (noordwestzijde) van de Westtangent kunnen alleen via de kruisingen met de Vondellaan of Van Foreeststraat worden bereikt. Dit is ook de enige route die hulpdiensten hebben bij calamiteiten in dat gebied. Hier zijn onder andere verzorgingshuis Zuyder Waert en gevangenis Westlinge gevestigd. Om deze grote instellingen te bereiken is het voor hulpdiensten belangrijk dat zij deze locaties zo snel mogelijk kunnen bereiken. Ambulances en politie kunnen nog wel over het fietspad langs de Westtangent rijden. De brandweer echter niet. Die is dus aangewezen op de Middenweg als snelste route naar de bedrijven en instellingen aan de spoorwegzijde. De brandweer verwacht echter dat de rij wachtende voertuigen voor de stoplichten regelmatig te lang zal zijn is en dat dit teveel oponthoud geeft.
De gemeente heeft daarom een keuze moeten maken: de stoplichten aan laten staan of de stoplichten op knipperen zetten. Het is het laatste geworden. De kans op een (zeer) ernstige calamiteit bij een van de twee grote instellingen op het bedrijventerrein De Frans is voor de gemeente op advies van de brandweer voldoende reden geweest om de verkeersregeling uit te zetten

Zodra de Westtangent begin september weer voor één richting wordt opengesteld wordt het verkeerslicht weer in werking gesteld.

31-8-2009