Vereniging Eigen Huis

Grote verschillen in variabele hypotheekrente

De variabele hypotheekrente is gebaseerd op de europese Euriborrente die door geldverstrekkers wordt verhoogd met opslagen voor kosten en risicoâs. Deze Euriborrente staat momenteel zeer laag: rond de 1%. De Europese Centrale Bank heeft het afgelopen jaar diverse renteverlagingen doorgevoerd om de economie te stimuleren. Echter de opslagen voor kosten en risico die geldverstrekkers hanteren zijn nog nooit zo hoog geweest. Bovendien zijn de onderlinge verschillen tussen banken erg groot. Bij een hypotheek van ⬠250.000 gaat het al snel om honderden euroâs verschil in de maandelijkse hypotheeklast.

Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat banken het voordeel van de lage rentestand niet doorgeven aan de klant. De vereniging heeft hier de minister van Financiën op aangesproken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is inmiddels een onderzoek gestart. De geldverstrekkers lijken de opslagen voor kosten en risicoâs bewust hoog te houden om vermeende risicoâs buiten de deur te houden. Om die reden zijn er ook geldverstrekkers die nieuwe klanten geen variabele rente meer aanbieden.

De keuze voor een langere rentevaste periode is op zichzelf vaak een verstandige keuze. De consument beschermt zichzelf hiermee voor langere tijd tegen de risicoâs van een stijgende rente. Bij het opnieuw aantrekken van de economie is de verwachting dat de hypotheekrente zal stijgen. Huiseigenaren met een variabele hypotheekrente merken dat altijd als eerste.

Amersfoort, 31 juli 2009

---