Waterschap Dommel

grieppandemie

Waterschap De Dommel voorbereid op grieppandemie

Publicatiedatum : 31 juli 2009

Het zal niemand ontgaan zijn dat er na de zomer een grieppandemie kan ontstaan in Nederland. Waterschap De Dommel wacht niet af en heeft een `continuïteitsplan grieppandemie' (pdf) ontwikkeld. Het plan waarborgt dat de vitale processen binnen Waterschap De Dommel, bij groot ziekteverzuim als gevolg van de pandemie, doorgaan.

Vitale processen

Bij Waterschap De Dommel werken ruim 400 medewerkers die elke dag zorgen voor schoon, voldoende en veilig water. We doen dit in een gebied waar ruim 900.000 mensen wonen. Waterschap De Dommel heeft een aantal `vitale processen'. Deze processen hebben direct invloed op de volksgezondheid en veiligheid van inwoners in het beheersgebied van De Dommel. Neem nu bijvoorbeeld rioolwaterzuivering Eindhoven. Daar wordt van bijna 250.000 huishoudens (inclusief industrie) het vieze rioolwater gezuiverd. Als de zuivering uit zou vallen komt het vieze rioolwater rechtstreeks op het oppervlaktewater. Dit zorgt voor veel overlast en kan negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid én milieu. Waterschap De Dommel doet haar uiterste best om dit te voorkomen. In het continuïteitsplan is gewaarborgd dat de vitale processen bij groot ziekteverzuim, toch op een goede manier doorgaan.

Oppervlaktewater geen virusbron

De grieppandemie verspreidt zich vooral via persoonlijk contact (speeksel) en door de lucht. Het virus wordt niet via het oppervlaktewater overgedragen.

Goed werkgever

Waterschap De Dommel zal er zo veel mogelijk aan doen om verspreiding van de griep onder medewerkers te voorkomen. Er worden extra hygiëne maatregelen getroffen, medewerkers kunnen meer vanuit thuis werken en het personeel wordt goed voorgelicht.