NEN


ISO-norm moet invulling geven aan stakeholderanalyse

vrijdag 31 juli 2009, 11:47

Het kan voor organisaties belangrijk zijn rekening te houden met de invloed die stakeholders kunnen uitoefenen. Die invloed kan zowel positief als negatief zijn op het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Maar wat is een goede stakeholderanalyse en hoe komt die tot stand? ISO, het mondiale normalisatie-instituut, heeft een voorstel gedaan om een norm op te stellen voor het uitvoeren van stakeholderanalyses.

De norm is bedoeld als praktisch handvat voor het identificeren en betrekken van stakeholders, met als doel een onderbouwde basis te leggen voor gedragen besluiten. De norm bevat de principes voor het plannen, opzetten, communiceren en uitvoeren van een tijdige stakeholderanalyse en -benadering. Ook de aandachtspunten voor het besluit om een consultatie uit te voeren kunnen onderdeel worden van de norm. In het ISO-voorstel wordt gerefereerd aan ISO 26000 (MVO), ISO 9001 (Kwaliteitsmanagement), ISO 14001 (Milieumanagement), en ISO 10001 (Klanttevredenheid), waar een goede stakeholderanalyse een belangrijk onderdeel is.

Pratisch hulpmiddel
Met de norm is een praktisch hulpmiddel voor het uitvoeren van stakeholderanalyses voorhanden. De norm kan breed worden toegepast, van 'eenvoudige' informatievoorziening bij consultatie tot 'complexe' brede multistakeholder' processen en projecten. De norm is niet bedoeld als leidraad voor corporate governance en representatieve democratie. Doelgroep van de norm is zowel de publieke als private sector.

Behoefte Nederlandse markt
NEN stelt organisaties op de hoogte van het initiatief van ISO om een leidraad om te gaan stellen voor het uitvoeren van een goede stakeholderanalyse. Wanneer er in Nederland behoefte blijkt te zijn, wordt er een positieve stem uitgebracht. Bij voldoende belangstelling organiseert NEN een informatiebijeenkomst met als doel gezamenlijk te bepalen of er behoefte is om actief deel te nemen aan het ontwikkelingsproces.

Informatie
NEN is op zoek naar organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp of ideeën over dit voorstel willen delen. U kunt contact opnemen met NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of per e-mail via businessdevelopment@nen.nl.