Nieuwe subisdieregels Koenders houden vernieuwing tegen

31/07/2009 18:01

ICCO

De ICCO-alliantie (Edukans, Kerk in Actie, Oikocredit, Prisma, SharePeople en ICCO) heeft met teleurstelling kennisgenomen van de nieuwe regels voor het aanvragen van subsidie van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De organisaties zien daarin weinig terug van de inzet op vernieuwing en modernisering in de sector, die de minister eerder heeft aangekondigd. De nieuwe regelgeving getuigt van toenemend ambtelijk wantrouwen en geloof in maakbaarheid.

Moderniseren, vernieuwen, coalities stimuleren met nieuwe spelers, dat waren de kernwoorden van de minister in zijn toespraak 'Internationale Samenwerking 2.0' en in de beleidsnotitie 'Samenwerken, maatwerk, meerwaarde' van april dit jaar. De minister oogstte toen veel lof voor zijn inzet voor vernieuwing door innovatie en creativiteit. De paginalange toetsingscriteria waaraan aanvragers nu dienen te voldoen, geven daarvoor echter weinig ruimte. Ze versterken eerder bureaucratie en stimuleren het creëren van irreële verwachtingen.

Ontwikkelingssamenwerking is te versnipperd geraakt. Reden voor minister Koenders om bonuspunten toe te kennen aan alliantie-vorming. Echter, het maximaal aan te vragen bedrag van 106 miljoen per jaar per organisatie of alliantie is beduidend minder dan de vorige aanvraagperiode (131 miljoen per jaar). Zo ontneemt de minister grote ontwikkelingsorganisaties een belangrijke prikkel om in vernieuwende en bredere allianties een aanvraag in te dienen.

Wat verder opvalt is dat het nieuwe bedrag niet strookt met de eerdere toezeggingen van de minister om een marge te behouden tot 125 miljoen per jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de aanvraag.

De ICCO-alliantie is het er van harte mee eens dat het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking organisaties beoordeelt op kwaliteit, doelmatigheid en de mate van medezeggenschap van partners in ontwikkelingslanden. Het gaat immers om publiek geld dat verantwoord dient te worden.

'Maar het is nu een voorstel van bezuiniging geworden in plaats van vernieuwing. In tijden van mondiale crises zijn bezuinigingen uiteraard begrijpelijk. In dit geval zijn het echter de allerarmsten die slachtoffer zijn van een financiële crisis, veroorzaakt door Westerse banken,' aldus ICCO-directeur Jack van Ham, namens de alliantie.

Onduidelijk is de beoordeling van het ministerie van activiteiten die voorheen onder 'draagvlak' vielen en waaraan voorheen, ook door het ministerie, veel waarde werd gehecht. De minister wil dit type werkzaamheden niet meer financieren, tenzij ze bijdragen aan mondiaal burgerschap en particulier initiatief en ze direct relevant zijn voor ontwikkelingssamenwerking. Waar die afweging op wordt gebaseerd blijft onbekend.

Over de ICCO-alliantie

Edukans, Kerk in Actie, Oikocredit, Prisma, SharePeople en ICCO hebben onder de naam ICCO-alliantie de handen ineengeslagen. Zij krijgen in de periode 2007-2010 gezamenlijk financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken.





http://www.icco.nl