Gemeente Lansingerland

Persbericht
Lansingerland, 31 juli 2009

Hans Weeber organiseert Holland-New York 400 Challenge met steun van Greenport Westland-Oostland

Hans Weeber wil jongeren op een sportieve manier verbinden voor de viering van het 400 jarig bestaan van New York. Tijdens het Varend Corso Westland van 31 juli tot en met 2 augustus 2009 maakt hij zijn actie voor het eerst bekend. Greenport Westland-Oostland laat symbolisch door vlaggetjes zien dat zij de actie van Hans Weeber steunt. Ook kan hij rekenen op de steun van de Koninklijke Marine en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

New York Challenge
Hans Weeber heeft een aantal van sportieve prestaties op zijn naam staan die maatschappelijk veel goodwill opleverden, zoals het Engelandvaarderproject en het Cristal Clear project. Deze 59-jarige inwoner van Ter Heijde aan Zee, voormalig stuntman en sportparachutist, over zijn nieuwe uitdaging: "Deze Holland-NY400 Challenge legt sportend een verbinding tussen de dingen waar de B.V. Nederland goed in is. Centraal staat een traditioneel varend klompje met Nederlandse producten, symbool voor Nederland als zeevarende en handeldrijvende natie. Dit klompje combineert het verleden met de huidige innovatieve kennis waarmee Nederland zich mondiaal presenteert. Dit is ons geschenk voor New York."

Van bloemencorso tot New York
Begin september gaat het verder met het 'ophalen' van de Nederlandse producten. Hans Weeber: "Een aantal scholieren van het Interconfessionele scholengemeenschap (ISW uit Naaldwijk) en het college Berkroden (Lansingerland) maakt 'gepimpte' cadeauklompjes. Samen met vier Westlandse (ISW) en vier Oostlandse middelbare scholieren (Berkroden) starten we vanaf de kade van het Koninklijke Marine complex te Amsterdam. Vervolgens gaan wij zwemmend, hardlopend, varend en skeelerend via de grootste bloemen-, groente- en fruitveilingen uit de Greenport Westland-Oostland naar de Rotterdamse haven met als finish de Flora Holland. Een aantal dagen later komt het klompje met de geschenken aan in New York. Vanaf een fregat van de Koninklijke Marine wordt het te water gelaten in de Hudson en naar het New Amsterdam Village gebracht. Met dit gebaar zoeken wij contact met de jonge generatie Amerikanen."

Greenport Westland-Oostland
De tuinbouw in ons land is geconcentreerd in een aantal kernen: de Greenports. De Mainports Schiphol en Rotterdam zijn samen met de Greenports van wezenlijk belang voor de nationale economie. De Greenports zijn een innovatieve bedrijfstak van bloemen, groente en fruit door de nieuwste kennis en technieken. Met deze kennis staat Nederland op de eerste plaats in de wereld. Een duurzame economie voor welvaart en welzijn die met hun groei en bloei de wereld rondreist. Dit sluit aan op de Holland-NY400 Challenge. Greenport Westland-Oostland is het grootste glastuinbouwgebied ter wereld en omvat het grondgebied van negen gemeenten: Barendrecht, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nieuwerkerk aan de IJssel, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Westland, en Zevenhuizen-Moerkappelle.