Leefbaar Rotterdam




vrijdag, juli 31, 2009

Protectiegelden op de kermis

Leefbaar raadslid Dries Mosch is verbaasd over de berichten in de media dat in navolging van Amsterdam, nu ook Rotterdamse jongeren die overlast op de kermis veroorzaken, beloond worden met een baantje. Hij heeft hier dan ook vragen over gesteld aan het stadsbestuur. Mosch: "Ik hoop dat dit geen voorbode is om in de toekomst ook bij overlastgevers op de thee te gaan."

Overlastgevende jongeren moeten gelijkgezinde jongeren ervan weerhouden om rotzooi te trappen op te kermis. Het idee hierachter is dat deze jongeren niet tegen `hun eigen groep' gaan rebelleren. Hiermee bevestigt het stadsbestuur dat één bepaalde groep, op basis van onacceptabel gedrag, een andere benadering verdient en alleen door mensen van gelijke afkomst gecorrigeerd kan worden. Volgens Mosch is dit een vorm van discriminatie. Daarnaast is Mosch tegen het plan omdat het op geen enkele manier de onderliggende mentaliteit van deze jongeren aanpakt. Het versterkt juist de houding binnen deze groep dat men zich van mensen met een andere afkomst, een ander geslacht of een andere religie niets hoeft aan te trekken.

Mosch wil nu van het stadsbestuur weten hoe zij dit plan rechtvaardigt tegenover jongeren die geen rotzooi trappen, maar evenveel moeite hebben met het krijgen van een opleiding of een baan. Ook wil hij weten waarom de politie en justitie niet gewoon optreden tegen overlastgevers op de kermis. Tot slot lijkt het plan veel op onderwereld-praktijken: "Als in Rotterdam door een bepaalde groep maar genoeg rotzooi wordt getrapt, gaan we dit belonen met leuke projectjes, buurthuizen, of in dit geval: een baan. Als dergelijk wangedrag leidt tot een beloning, dan begint dit onderhand wel erg veel op protectiegeld te lijken zoals de onderwereld ook in de horeca te werk gaat."

Mosch: "Het lijkt wel alsof het Amsterdamse theedrinken is overgewaaid naar Rotterdam. Maar hier drinken we koffie en wordt overlast niet beloond maar gestraft!"