Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


EK skeeleren Zandvoorde, België, 2e dag piste, 31 juli 2009, 1000 m


Zilver voor Elma de Vries op 1000 meter op EK


Elma de Vries heeft vanavond zilver behaald op de 1000 meter op het EK. Het is de afstand waarop ze ook vorig jaar zilver behaalde en waarop ze twee jaar geleden Europees kampioene was.


De Vries moest de Duitse Sabine Berg voor laten gaan. De Italiaanse Erika Zanette pakte brons.
"Het was een behoorlijk geduw en getrek, en daar keek ik wel van op, want de laatste jaren wordt er op deze afstand steeds 'cleaner' gereden," aldus Elma de Vries. "Daardoor was het begin rommelig. De laatste drie ronden heb ik volle bak gereden en geprobeerd Sabine Berg buitenom te passeren. Dat is net niet gelukt."


In de halve finale reed Anniek ter Haar om De Vries in de finale te krijgen. Ter Haar maakte het tempo in de eerste ronden hard, zodat De Vries het kon afmaken. Daarna finishte Ter Haar als vierde, net niet genoeg om zich te kwalificeren. Ook Bianca Roosenboom moest het afleggen in de halve finale.


Bij de mannen moesten zowel Ronald en Michel Mulder als Sjoerd Huisman het in de halve finale afleggen. Alleen de eerste twee van elke serie van zes gingen door naar de finale. Op de Wereldspelen werd Sjoerd Huisman pas nog vierde op de 1000 meter. "Het verschil met de Wereldspelen en het WK is dat je je daar ook op tijd kunt kwalificeren," aldus Sjoerd Huisman. "Daar gaan de eerste van elke serie en de tijdsnelsten door. Hier waren het de eerste twee, dus dan móet je daarbij zitten. Het is ook een kwestie van achter de juiste persoon zitten. Dat zat ik wel, ik zat achter Bart Swings, maar toen hij aanging sprong er iemand tussen. Ik had op het verkeerde moment gekloot vóór me. Bij de vrouwen was het iets makkelijker, die hadden twee series waarvan zich de eerste drie klasseerden. Als je daar op de vierde plek zit heb je nog een kans, bij ons niet."
Ronald Mulder: "Het ging voor mij gewoon te hard op het laatst om nog te kunnen passeren. Dan is 1000 meter voor mij als sprinter toch iets te lang. Je positie is zó belangrijk, in de laatste ronden kun je nauwelijks meer iemand voorbij."
De Franse sprinter Nicolas Pelloquin, nieuwe wereldrecordhouder op de 300 meter en ook een geduchte concurrent op de 1000, is een aantal weken uitgeschakeld: hij viel in de voorronde en brak zijn sleutelbeen.


Uitslagen: http://www.euro-inline2009.be/results/track


Website EK: http://www.euro-inline2009.be. Onder het kopje LIVE in de linkerkolom steeds actuele tussenstanden en uitslagen. Op die pagina staat ook de medaillespiegel.


Meer foto's: www.timsimaging.nl, klik op ProSkateShots