Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


EK skeeleren Zandvoorde, België, 2e dag piste, 31 juli 2009, 10/15 km afvalkoers


Anniek ter Haar vierde op de afvalkoers


Anniek ter Haar heeft een knappe vierde plaats behaald op de 10 km afvalkoers. Het is haar beste prestatie ooit op een EK. Elma de Vries werd achtste, Mariska Huisman elfde. Bij de mannen finishte Ingmar Berga als beste Nederlander op de elfde plaats. Sjoerd Huisman eindigde als 16e, Crispijn Ariëns als 19e.


De Nederlandse dames waren veel voorin te zien. "Het is zo'n geduw en getrek, dan kun je net zo goed op kop rijden," vond Anniek ter Haar. "Het kost zoveel energie om steeds je plek te moeten verdedigen. Ons plan was om zoveel mogelijk bij elkaar te blijven en te zien wie het verst kwam." De Groningse moest in de eindsprint met vijf de Italiaanse Laura Lardani (goud), de Duitse Sabine Berg (zilver) en de Française Laetitia Bilhan (brons) voor laten gaan. Vorig jaar finishte Ter Haar als zevende op deze afstand.


Bij de mannen (15 km) won de Italiaan Fabio Francolini vóór Bart Swings (België), die eerder op de avond al de 1000 meter had gewonnen, en de Fransman Alexis Contin. "Het was een enorm gevecht, ik had het halverwege al gehad," zei Sjoerd Huisman. "Het is ongelooflijk wat ze allemaal flikken zonder gediskwalificeerd te worden. Een paar waarschuwingen hebben geen invloed. Op het ijs kun je al gediskwalificeerd worden zonder dat je iemand aanraakt, maar hier konden ze alles maken. Ingmar werd gewoon in het gras gezet. Jammer."
De afvalkoers kreeg voor het eerst na vier jaar een andere winnaar, omdat de Franse titelverdediger Yann Guyader ontbrak. Vorig jaar was Huisman zesde op deze afstand.


Uitslagen: http://www.euro-inline2009.be/results/track


Website EK: http://www.euro-inline2009.be. Onder het kopje LIVE in de linkerkolom steeds actuele tussenstanden en uitslagen. Op die pagina staat ook de medaillespiegel.



Skatebond Nederland