HIVOS

»

Hivos prijswinnaar themaboot gaypride 2009

Den Haag, 3 augustus 2009

Everybody should be free to celebrate

Hivos heeft dit jaar de prijs gewonnen voor beste themaboot tijdens de Gay Pride 2009. Ontwikkelingsorganisatie Hivos voer dit jaar voor de tweede keer mee samen met Coolpolitics. Temidden van alle uitbundig uitgedoste homo's en lesbo's op overdadig versierde boten vroeg Hivos aandacht voor alle mensen in ontwikkelingslanden die ook graag in eigen land openlijk homoseksueel willen zijn. Hivos is natuurlijk heel blij met deze waardering, maar benadrukt ook dat er nog een lange weg te gaan is.
In heel veel landen is een feest als de Gay Pride ondenkbaar en worden homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen gediscrimineerd om hun seksuele oriëntatie. Homoseksualiteit is niet alleen een taboe. In 72 landen krijg je als homo of lesbienne namelijk nog steeds gevangenisstraf. In vijf andere landen, zoals Iran en Soedan wordt zelfs, anno 2009, de doodstraf opgelegd. Deze schrikbarende cijfers maken duidelijk dat mensenrechten op grote schaal worden overtreden en in alle vrijheid jezelf zijn nog lang niet overal mogelijk is.
Internationale druk helpt
Gelukkig is er ook goed nieuws: in vergelijking met vorig jaar, toen Hivos met een lege boot meevoer, is de situatie in een aantal landen verbeterd. Bahrein, Benin, Burundi, Costa Rica, Djibouti, Guinee-Bissau, Nepal, Niue en Tokelau en Panama stonden in 2008 nog op de `zwarte lijst'. Door een sterke lobby van lokale belangenorganisaties en druk vanuit het buitenland hebben de regeringen van deze landen hun wetten aangepast. Hivos vindt het van belang dit onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. Daarom voer Hivos dit jaar weer mee, met een boot waarop homoseksuele mensen symbolisch de tralies van de gevangenis van homofobie en opsluiting van zich afwerpen.
Homorechten zijn mensenrechten
Hivos is al bijna 20 jaar wereldwijd actief op het gebied van de homo-emancipatie. Voor Hivos zijn homorechten mensenrechten en steunt daarom maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden die vanuit hun eigen context en mogelijkheden opkomen voor de rechten van seksuele minderheden.
Als niemand meer achter de tralies hoeft vanwege zijn of haar seksuele voorkeur wordt het pas écht feest!

LINKS
» Download PDF "Hivos prijswinnaar themaboot gaypride 2009.pdf" (169,35 kB)