Gemeente Utrecht

Verlenging mogelijkheid tot gebiedsverboden Gagelhof e.o.

De burgemeester heeft na overleg in de driehoek met OM en politie besloten het winkelcentrum Gagelhof e.o. opnieuw aan te wijzen als gebied waar gebiedsverboden kunnen worden opgelegd aan personen die zich schuldig maken aan (ernstige) verstoring van de openbare orde. Het gebied is met enkele aangrenzende dreven uitgebreid.Het afgelopen jaar is er in totaal zes maal een gebiedsverbod opgelegd.

Sinds de vorige gebiedsaanwijzing (die in werking is getreden op 15 aug 2008) is de situatie in en rond het winkelcentrum licht verbeterd. De overlastgevende personen, vooral jongeren, zijn aanzienlijk minder aanwezig en het aantal incidenten en meldingen is afgenomen. De bereidheid onder bewoners en ondernemers om aangifte en melding te doen van overlast en strafbare feiten is het afgelopen jaar sterk toegenomen, juist door dreiging met gebiedsverboden in combinatie met fors extra politie-inzet. Toch zijn er nog te veel incidenten en onaanvaardbare verstoringen van de openbare orde.

Vanwege de gebiedsaanwijzing van de Gagelhof e.o. vorig jaar heeft de overlastgevende jeugd zich voor een deel verplaatst naar andere locaties in de buurt van het winkelcentrum, locaties die ook buiten het bereik van bewakingscamera's liggen. Daardoor is een deel van de overlast verplaatst naar met name de Grote Trekdreef en de Voortrekkersdreef. Om deze reden heeft de burgemeester besloten onder deze nieuwe gebiedsaanwijzing ook deze twee dreven te laten vallen.

De gebiedsaanwijzing Gagelhof e.o. wordt nu begrensd door de Marokkodreef, de Gambiadreef, de Nigerdreef (inclusief een deel van de Bantoedreef), de Zambesidreef, de Grote Trekdreef, de Voortrekkersdreef inclusief het terrein van de openbare basisschool voorbij het vierde verspringende huizenblok, de Oranjerivierdreef tot en met het derde verspringende huizenblok inclusief de voetbalkooi aan de Ivoordreef, de Ivoordreef, de Kasaidreef, de Oranjerivierdreef, de Ghanadreef, vanaf de Ghanadreef in een denkbeeldige lijn langs de Gambiadreef (inclusief de Gambiadreef) naar de Marokkodreef, de Marokkodreef.

Aanvullende informatie:

- In het afgelopen jaar is zes keer een gebiedsverbod voor de Gagelhof opgelegd.
- een van deze personen heeft het gebiedsverbod vervolgens ook daadwerkelijk overtreden en wordt om die reden strafrechtelijk vervolgd door het OM. Deze zaak is nog niet afgedaan.
- de nieuwe gebiedsaanwijzing geldt weer voor een jaar en loopt af op 1 aug 2010. Het besluit is op 29 juli genomen en op 5 augustus in Ons Utrecht gepubliceerd.