Rechtbank 's-Gravenhage

Beroep tegen afwijzing verzoek om toezending weergave gesprek met AIVD ongegrond

Den Haag, 5 augustus 2009 - De rechtbank 's-Gravenhage (sector bestuursrecht) heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van de korpsbeheerder van de politieregio Zeeland tegen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de afwijzing van het verzoek van de korpsbeheerder om toezending van de schriftelijke weergave van een verklaring die hij in februari 2008 stelt te hebben afgelegd aan de AIVD inzake een veiligheidsonderzoek betreffende de voormalige korpschef van de politieregio Zeeland.

De minister heeft het verzoek van de korpsbeheerder aangemerkt als een aanvraag als bedoeld in artikel 47 van de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) en in het besluit waarbij het verzoek wordt afgewezen overwogen dat over de aan- of afwezigheid van gegevens geen enkele mededeling wordt gedaan.

De korpsbeheerder heeft tegen het besluit van de minister een bezwaarschrift ingediend en, nadat de minister het bezwaar ongegrond heeft verklaard, beroep ingesteld bij de rechtbank. De korpsbeheerder heeft in beroep aangevoerd dat de minister zijn verzoek ten onrechte heeft opgevat als een verzoek om actuele gegevens als bedoeld in de Wiv 2002. Hij wil uitsluitend verifiëren of zijn verklaring juist is weergegeven.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de minister het verzoek van de korpsbeheerder terecht aangemerkt als een aanvraag op grond van artikel 47 van de Wiv 2002. Ter beoordeling van de rechtbank staat daarom of de minister terecht het standpunt heeft gehandhaafd dat de bepalingen van de Wiv 2002 in de weg staan aan inwilliging van het verzoek van de korpsbeheerder.

De rechtbank overweegt dat het bepaalde in artikel 53, eerste lid, van de Wiv 2002 dwingend in de weg staat aan de inwilliging van het verzoek van eiser om kennisneming van het verslag van het gesprek dat hij stelt te hebben gehad met medewerkers van de AIVD.

Onder persoonsgegevens als bedoeld in die bepaling moeten niet alleen worden verstaan: de bij de AIVD ten aanzien van de betreffende aanvrager aanwezige gegevens maar ook de door de betreffende aanvrager naar zijn zeggen aan de AIVD verstrekte gegevens.

Gelet op het bepaalde in artikel 53, tweede lid, van de Wiv 2002 heeft de minister naar het oordeel van de rechtbank de vraag of er ten aanzien van de korpsbeheerder al dan niet actuele persoonsgegevens voorhanden zijn, terecht onbeantwoord gelaten. Er is geen sprake van een motiveringsgebrek.

LJ Nummer

BJ4560


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 5 augustus 2009