Dienstenbond CNV


5 augustus 2009

Capgemini lapt ontslagregels aan zijn laars

ICT-bedrijf Capgemini weigert de spelregels rond collectief ontslag na te leven. In plaats daarvan zet de dienstverlener steeds meer individuele werknemers onder druk in te stemmen met een beëindigingsovereenkomst. CNV Dienstenbond is ontstemd over deze gang van zaken. ,,Op deze manier kan Capgemini naar eigen smaak en voorkeur mensen op straat zetten'', constateert CNV-bestuurder Steffe Bak. ,,Dat kan niet de bedoeling zijn. We willen deze gang van zaken daarom aanhangig maken bij de minister.''

In Nederland is het zo dat wanneer een bedrijf binnen 3 maanden het dienstverband van 20 medewerkers of meer wenst te beëindigen, er sprake is van collectief ontslag. De werkgever is verplicht de vakbonden hierover te informeren. Bij de aanvraag voor ontslag wordt dan rekening gehouden met onder andere leeftijd en dienstjaren.

,,Capgemini doet daar niet aan'', zegt Steffe Bak. ,,Het bedrijf heeft een manier gevonden om de regels te ontlopen. Het zet werknemers onder druk om het dienstverband in onderling overleg te beëindigen.''

Als op initiatief van een werkgever een werknemer een beëindigingsovereenkomst tekent, hoeven het CWI en de kantonrechter zich daar niet meer over te buigen. Zelfs niet als het gaat om grote aantallen, zoals bij Capgemini.

Volgens Steffe Bak is de mogelijkheid gebruik te maken van een beëindigingovereenkomst o.a. geïntroduceerd om het grote aantal pro formazittingen bij de kantonrechter te reduceren en niet om werkgevers de mogelijkheid te bieden de spelregels rond collectief ontslag te vermijden. ,,CNV Dienstenbond is van mening dat Capgemini oneigenlijk gebruik maakt van dit instrument door druk uit te oefenen op werknemers. We zullen minister Donner van Sociale Zaken hierop wijzen en hem vragen in te grijpen'', aldus Bak.