Gemeente Voerendaal

5/8/2009

Voerendaal heel veilig

Wederom blijkt uit de gegevens van de Politie Zuid Limburg dat Voerendaal veruit tot de veiligste gemeenten van Parkstad Limburg behoort. Dat neemt niet weg dat ook burgers van Voerendaal met vervelende ervaringen kunnen worden geconfronteerd, zoals inbraken en overlast.

Wat in 2008 het meeste opvalt is de sterke afname (halvering) van het aantal woninginbraken. Daarmee lijkt een einde gekomen te zijn aan de stijgende lijn met jaarlijkse toename sinds 2005 en de inbraakgolf van 2007. Ook het aantal diefstallen uit auto's en het aantal aangiften nam in zijn geheel af. Verder handhaaft zich de vorig jaar ingezette daling van inbraken bij bedrijven en instellingen op hetzelfde niveau.

Daarentegen laat 2008 een behoorlijk stijging zien van het aantal gestolen fietsen en brommers, met name bij het station in Voerendaal. Momenteel worden door gemeente, politie en de NS gezamenlijk maatregelen voorbereid.

Het aantal verkeersongevallen nam in 2008 met 16% af en is daarmee op een lager niveau dan de afgelopen zes jaar. In 2008 zijn in Zuid-Limburg stappen gezet om te komen tot de Veiligheidsregio Zuid-Limburg per 1 januari 2009. De Veiligheidsregio bestaat uit de zogenaamde vier kolommen, de rode (brandweer),blauwe (politie), witte (geneeskundige hulp bij rampen en ongevallen, GHOR) en de oranje kolom (gemeenten). De Veiligheidsregio is een organisatie die een goed gecoördineerde crisis- en rampenbestrijding mogelijk maakt.