Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.20 uur

Utrecht, 05-08-2009

Valse bommelder langer vast

(Persbericht Openbaar Ministerie Arrondissementsparket Utrecht d.d. 04-08-2009)

UTRECHT - De op zaterdag 1 augustus aangehouden en in verzekering gestelde 39-jarige man uit Nieuwegein, is op dinsdag 4 augustus voorgeleid bij de rechter-commissaris in Utrecht.

Zaterdag arriveerde de man bij het politiebureau aan de Schakelstede waar hij aangifte wilde doen. Toen de politiemensen een holster met revolver onder het camouflagepak van de man zagen, werd hij kort daarna overmeesterd en in verzekering gesteld. Uit onderzoek is gebleken dat in de tas die in de publiekshal stond geen explosief materiaal zat. Er werden vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen. Later bleek dat er sprake was van imitatievuurwapens.

Op dinsdag is de man voorgeleid bij de rechter-commissaris en is besloten dat hij veertien dagen in bewaring wordt gesteld. Hem wordt ten laste gelegd de bedreiging van politieagenten, het doen van een valse bommelding en het bezit van imitatievuurwapens.

Wielrenner overleden

SCHALKWIJK Een wielrenner werd op dinsdagavond 4 augustus onwel. Reanimatie mocht niet meer baten.

Rond 19.30 uur reden een vrouw en drie mannen, waaronder een 59-jarige man uit Langbroek, met hun wielrenfietsen over de Provincialeweg. Plosteling werd de Langbroeker onwel en kwam ten val. Terwijl één van hen 112 belde, begonnen de anderen met reanimeren. Vervolgens kregen zij daarbij hulp van een passant.

Agenten die ter plaatse kwamen, namen de reanimatie over en sloten een AED aan. Toen vervolgens ook een motorambulance en een gewone ambulance ter plaatse kwamen, werd ook een LUKAS aangesloten. Al deze inspanningen mochten echter niet baten en de Langbroeker overleed ter plaatse. Hij bleek een hartaanval te hebben gehad.

Jeugdige autokraker

NIEUWEGEIN Agenten hielden in de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 augustus een autokraker op heterdaad aan. Zijn maatjes wisten te ontkomen.

Rond 01.55 uur meldde een getuige dat enkele jongens op de Kafmolenweide in een auto aan het inbreken waren. Direct gingen meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse. Toen de drie autokrakers agenten zagen, gingen zij er te voet vandoor. De agenten gingen achter de verdachten aan en wisten één van hen, een 13-jarige jongen uit Nieuwegein, aan te houden. Hij bleek autokrakersgereedschap bij zich te hebben. Dat is in beslag genomen. De zoektocht naar de andere twee werd met onder andere een politiehond voortgezet, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Op de Kafmolenweide bleken twee autos te zijn opengebroken en was dat bij een derde auto geprobeerd. De aangehouden verdachte bekende de autos te hebben opengebroken. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten wordt voortgezet.

40 % te hard

SCHALKWIJK De politie hield op dinsdag 4 augustus van 14.00 uur tot 16.30 uur een snelheidscontrole op de Jonkheer Ramweg. In die tijd werd de snelheid van 241 voertuigen vastgelegd, 96 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 30 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed meer dan het dubbele: 62 km/u. De overtreders krijgen hun bekeuring thuisgestuurd.

Dronken

LOPIK Agenten hielden op dinsdagmiddag 4 augustus een man aan voor openbare dronkenschap. Vervolgens bleek hij meer op zijn kerfstok te hebben.

Rond 15.20 uur kreeg de politie de melding dat een dronken man op de Anna van Burenstraat voor overlast zou zorgen. Agenten gingen ter plaatse en troffen de verdachte, een 55-jarige man uit Ugchelen, aan op de Vogelzangsekade. Hij bleek inderdaad zwaar onder invloed van alcohol te zijn en de agenten hielden hem aan voor openbare dronkenschap.

Een andere agent ging naar de melder, een 38-jarige man uit Lopik. Daarbij bleek dat het niet alleen om overlast ging. De verdachte had de melder die middag meer dan tien keer gebeld en bedreigde hem elke keer met de dood. Toen de Lopiker hem rond 15.15 uur op de Anna van Burenstraat zag, is hij met een collega naar hem toegelopen om aan te geven dat die bedreigingen moesten stoppen. Bij dat gesprek pakte de verdachte de Lopiker bij zijn keel, maar die wist zich te bevrijden. Het slachtoffer deed aangifte van bedreiging en mishandeling. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en is voor nader onderzoek in verzekering gesteld.