Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 17 juli 2009

NJO Muziekzomer staat deze zomer in het teken van Leaving Home

6 t/m 23 augustus op diverse locaties in Gelderland

Bij de NJO Muziekzomer speelt jong talent de hoofdrol. Het thema van deze editie is Leaving Home. Jonge musici slaan bij het NJO nieuwe wegen in, verlaten hun veilige haven en ontdekken nieuwe dingen. Het NJO probeert aan de wensen van de musici tegemoet te komen en ze te stimuleren. Bijvoorbeeld door nieuwe samenwerkingsverbanden te initiëren, tussen een fluitiste en een filmregisseur, of een klassiek geschoolde violiste en een jazzmuzikant.

Op diverse locaties in Gelderland brengt de Muziekzomer een breed scala aan klassieke muziek: van barok tot hedendaags, instrumentaal en vocaal, en van soloviool tot symfonieorkest. De NJO Muziekzomer wordt georganiseerd door het NJO (de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie) en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Univé.

Rode draad

Leaving Home vormt de rode draad van deze Muziekzomer. Leaving Home wil zeggen: je veilige huis verlaten, nieuwe wegen inslaan, ervaringen opdoen, maar het betekent vooral durven.

Leaving Home is de titel van een serie programma's van de BBC, gemaakt door Sue Knussen, de vrouw van composer in residence Oliver Knussen. De serie geeft een inleiding in de twintigste-eeuwse muziek. Festivalleider Melchior Huurdeman ging met de titel Leaving Home in het achterhoofd op pad voor deze editie van de NJO Muziekzomer. 'Tijdens de vele gesprekken die ik met jonge musici voerde, kwam duidelijk naar voren dat ze open staan voor nieuwe initiatieven en uitdagingen. Ze willen werelden ontdekken en deuren openen die tot nu toe gesloten bleven. Het NJO komt graag aan deze wensen tegemoet.'

Het NJO stimuleert jonge musici, geeft ze nieuwe ideeën, laat ze kennismaken met nieuwe muziek en projecten ondernemen met andere kunstdisciplines. Tijdens de zomer doen jonge musici, bijgestaan door gerenommeerde dirigenten en solisten, veel ervaring op en ontwikkelen nieuwe ideeën voor de toekomst.

Young artists in residence Frederieke Saeijs (viool) en Felicia van den End (fluit)

De projecten die de twee young artists in residence deze zomer aangaan zijn typische voorbeelden van Leaving Home. Deze zomer zijn fluitiste Felicia van den End en violiste Frederieke Saeijs young artist in residence. Ze worden gecoacht op een zo breed mogelijk gebied, ze spelen in diverse samenwerkingsverbanden en beide musici verdiepen zich in andere kunstdisciplines.

Frederieke Saeijs is deze zomer te horen in drie projecten: met het voor dit festival opgerichte Arosa Trio legt ze zich toe op kamermuziek, onder leiding van Ludovic Morlot soleert ze in het Vioolconcert van Oliver Knussen, en met verscheidene jazzmusici (onder leiding van Oene van Geel) begeeft ze zich op het pad van de improvisatie. Ze treedt daarmee buiten de 'veilige' paden van de klassieke muziek.

Voor het eveneens voor de Muziekzomer opgerichte Nederlands Festival Ensemble van Felicia van den End arrangeerde Henk Alkema Ravels Le Tombeau de Couperin en Deux Arabesques van Debussy. Met een club slagwerkers o.l.v. Wim Vos speelt Felicia een programma voor slagwerk en fluit. En in het programma Toward the Sea werkt ze met regisseur Frans Weisz aan een spectaculair multimedia programma, waarbij filmbeelden en muziek elkaar versterken.

Hoofdsponsor Univé

Univé is sinds 2007 hoofdsponsor van het NJO en daarmee van de NJO Muziekzomer.

U vindt de gehele programmering en meer informatie op www.muziekzomer.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
NJO / Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie

Maartje Brattinga, communicatie
Roggestraat 44 / 7311 CD Apeldoorn
t. +31.55.5791221
maartje@njo.nl
www.njo.nl / www.muziekzomer.nl