Gemeente Assen


Gemeente Assen Afdeling Communicatie Noordersingel 33 Postbus 30018 9400 RA Assen

PERSBERICHT

Assen, 5 augustus 2009

Nieuwe Wmo raad gebaat bij duidelijkheid en minder leden

Zorg voor heldere kaders en een goede ondersteuning voor de nieuwe Wmo raad. Dit is een van de aanbevelingen aan de gemeente uit het rapport over het functioneren van de raad. De onafhankelijke onderzoeker denkt bovendien dat de nieuwe Wmo raad beter functioneert met minder leden die bovendien niet als belangenbehartiger optreden.

Voor het onderzoek heeft de onderzoeker in totaal 15 gesprekken gevoerd, voornamelijk met leden van de voormalige Wmo raad. Zij is bijzonder positief over de inzet en de betrokkenheid van de Wmo leden. Uit de gesprekken bleek dat er grote verschillen waren tussen de leden. Het ging om verschillen in visie op de inhoud en totstandkoming van beleid. Ook de verwachtingen liepen uiteen. Het ging daarbij onder andere om verwachtingen ten opzichte van de rol van de gemeente, belangenbehartiging en de mogelijkheden voor beïnvloeding. Omdat een eenduidig document voor de werkwijze van de raad tot nu toe ontbrak, leidden de verschillen tussen de leden na verloop van tijd tot conflicten.

Met een nieuwe opzet van de Wmo raad wild e onderzoeker ervoor zorgen dat de gemeente zich verzekerd weet van goede adviezen over de verschillende beleidsvelden van de Wmo. Ze stelt voor om het aantal leden terug te brengen naar negen. Hierdoor ontstaat een goed functionerend multidisciplinair team. De negen leden zijn deskundig op een of meer van de beleidsterreinen. Voor inhoudelijke inbreng beschikken ze over een persoonlijk netwerk met de doelgroepen van de Wmo. Belangrijk is verder de rol van de onafhankelijke voorzitter die leiding geeft aan de raad en zorgt voor teamvorming en het ontwikkelen kennis en competenties. De gemeente moet zorgen voor voldoende ondersteuning van de Wmo raad.Het gaat daarbij vooral om faciliteiten, budget en voldoende inhoudelijke en secretariële ondersteuning.

Het college van B&W onderschrijft de conclusies van de onderzoeker en wil het onderzoeksrapport dit najaar met de gemeenteraad bespreken zodat zo snel mogelijk met de werving van de leden van de nieuwe Wmo raad begonnen kan worden.