Stadsdeel Amsterdam Centrum


Wie op een terras staat, zit niet meteen fout

6 augustus 2009

Burgemeester Job Cohen en Els Iping, voorzitter van stadsdeel Centrum, hebben woensdag 5 augustus gesproken met een afvaardiging van de actiegroep Ai!Amsterdam over onder meer het terrassenbeleid in de hoofdstad. Ai!Amsterdam verzet zich tegen de in hun ogen belachelijke regeltjes in de stad, vooral tegen het verbod om staande een drankje op een terras te drinken.
Cohen wees Ai!Amsterdam erop dat niet hij, maar de gemeenteraad de baas in de stad is: De burgemeester gaat niet over de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, red.). Daar gaat de gemeenteraad van Amsterdam over. Wel is er tijdens het gesprek meer duidelijkheid gekomen over de terrashandhaving.

Alleen optreden bij overlast
Els Iping: Ik zou de eerste zijn die de petitie van Ai!Amsterdam ondertekent als wat ze op hun website zetten inderdaad het geval is. Het verbaast de stadsdeelvoorzitter dan ook niet dat er veel steunbetuigingen zijn. Maar, legde zij uit: Wie op een terras staat, zit niet meteen fout.

Volgens Els Iping mag je best buiten iets drinken terwijl je staat, zolang je maar binnen de grenzen van het terras blijft. Volgens de plaatselijke regelgeving is het verboden met een drankje op een terras te staan. Achtergrond van die regel is het tegengaan van overlast. We handhaven die regel. Maar dat wil niet zeggen dat als je met een biertje binnen de grenzen van een terras staat, er meteen een boete wordt uitgedeeld. Alleen bij uitwaaiering, als de doorgang op de stoep wordt belemmerd, of bij geluidsoverlast wordt er opgetreden. De horeca-ondernemer wordt dan door een handhavingsmedewerker aangesproken en krijgt de gelegenheid zijn bezoekers weer binnen de terrasgrenzen te krijgen of te vragen minder lawaai te maken. Sprake van boetes of aanschrijvingen is er pas als een horeca-exploitant meermalen heeft geweigerd om hieraan mee te werken. Op de ruim 900 terrassen in de binnenstad zijn er zeven ondernemers waarvoor dit geldt.

Iping: De terrassen in de woongebieden zijn juist in trek door de aparte sfeer. Het is daar intiemer en kleinschaliger dan op de grote uitgaanspleinen. Inzet blijft dus de leefbaarheid én gezelligheid in de binnenstad in stand te houden.

Rookverbod
Cohen en Iping constateren dat de invoering van het rookverbod, ruim een jaar geleden, wel tot een nieuwe situatie heeft geleid. De wereld is écht veranderd door het rookverbod. Het is goed dat ons te realiseren, zei de burgemeester: Daardoor is de overlast toegenomen.

Over een ander punt van Ai!Amsterdam - het heimelijk fotograferen van terrassen wanneer sprake zou zijn van een overtreding - zegt Els Iping: Op die manier is inderdaad korte tijd gehandhaafd, maar sinds het begin van de zomer hebben we zelf gezegd dat dit niet de manier is waarop we de stad gezellig houden. Dus dat gebeurt niet meer.

Verder is Ai!Amsterdam uitgenodigd voor gesprekken over de Wallen en de nominatie van de grachtengordel voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Iping: Over deze twee onderwerpen zijn we continu in gesprek met Amsterdammers. Daar is iedereen van harte voor uitgenodigd. Ook Ai!Amsterdam.

Bedreiging en intimidatie onacceptabel
Medewerkers van Handhaving Openbare Ruimte voeren namens de gemeente controle op de terrassen uit. Sinds alle publiciteit worden de controleurs door een klein deel van het publiek uitgescholden, en er wordt geduwd of getrokken. In een enkel geval is een handhaver bedreigd. Burgemeester Cohen vindt dit absoluut onacceptabel: Amsterdam accepteert agressie en geweld tegen haar personeel niet. Dus ook niet in deze gevallen. De handhavers moeten gewoon hun werk kunnen doen.