TenneT


Aanbestedingsprocedure voor Europees IT-platform gestart

06-08-2009 Op 31 juli 2009 heeft TSC (TSO Security Cooperation) het startsein gegeven voor de aanbesteding van een gemeenschappelijk Europees IT-platform voor gegevensuitwisseling en gemeenschappelijke veiligheidsbeoordelingen.

Het platform moet de groeiende behoeften op operationeel gebied beter aankunnen, met name ten aanzien van de integratie van windenergie, toenemende grensoverschrijdende handel en het groeiende elektriciteitstransport. Het gemeenschappelijke IT-platform wordt gerealiseerd in een gezamenlijk project en biedt alle deelnemende netbeheerders de beoordelingsresultaten voor de gehele regio. Het stelt netbeheerders in staat om middels geavanceerd onderzoek mogelijke knelpunten in het systeem te herkennen en de meest geschikte ingrepen te bepalen. Het platform zal door de regionale netbeheerders worden gebruikt bij hun dagelijkse operationele planningsprocessen. Dat begint met processen die een dag van tevoren worden gepland, waar het dagelijkse realtime (of bijna-realtime) systeembeheer bij komt.

Een week geleden heeft TSC het RAAS (Real-time Awareness and Alarming System) in gebruik genomen voor Midden-Europa. Het RAAS biedt in elf bedrijfsvoeringcentra een globaal overzicht van de status van het elektriciteitssysteem, waardoor de netbeheerders nog beter in staat zijn om hun taken uit te voeren. Het RAAS vereenvoudigt de dagelijkse samenwerking tussen Europese netbeheerders en verbetert de algehele veiligheid van het Midden-Europese elektriciteitssysteem.

Zowel de aanbesteding voor het gemeenschappelijke IT-platform van TSC als het RAAS zijn concrete en belangrijke resultaten van de nauwe samenwerking tussen de betrokken netbeheerders. Deze coördinatie op Europees niveau bevordert de leveringszekerheid in de betrokken landen en in Europa als geheel.

TSO Security Cooperation
De netbeheerders (TSO's) VERBUND - Austrian Power Grid AG, Tiwag Netz, VKW Netz (Oostenrijk), swissgrid (Zwitserland), EnBW Transportnetze, transpower stromübertragungs gmbh, RWE TSO, VE Transmission (Duitsland), TenneT TSO (Nederland), PSE Operator (Polen) en CEPS (Tsjechië) zijn in december 2008 een initiatief gestart ter bevordering van de regionale samenwerking binnen Europa op het gebied van systeemveiligheid. De betrokken netbeheerders hebben het samenwerkingsverband `TSO System Security Cooperation' opgericht om een permanente groep veiligheidsdeskundigen - het TSO Security Panel - samen te stellen en een gemeenschappelijk IT platform te realiseren voor gegevensuitwisseling en de uitvoering van gemeenschappelijke veiligheidsbeoordelingen.

TSC heeft als primair doel om de algemene systeemveiligheid van het Europese netwerk - dat een gebied met 170 miljoen inwoners beslaat - te waarborgen en staat open voor deelname van andere netbeheerders.