Ministerie van Financiën

Staat krijgt gelijk in zaak tegen FortisEffect

Nieuwsbericht | 06-08-2009 | Actueel, Kredietcrisis

De Nederlandse Staat heeft gelijk gekregen in een van de rechtszaken aangespannen door de Stichting FortisEffect. De rechtbank Amsterdam heeft in een vonnis van 5 augustus 2009 bepaald dat de provisionele vorderingen van de Stichting worden afgewezen. Dit betekent dat de Staat volgens de rechtbank vrijelijk over de overgenomen Fortis-onderdelen mag beschikken.

De rechtbank oordeelde de vorderingen van de Stichting om de Staat te verbieden de overgenomen Fortis-onderdelen zonder toestemming van Fortis N.V. te verkopen "niet reëel" en "in de praktijk onuitvoerbaar". Ook betaling van EUR 1 miljoen als voorschot op door de Stichting geëiste schadevergoeding is door de rechtbank afgewezen.

Dit is het eerste vonnis in een rechtbankprocedure tussen een groep Fortis-beleggers en de Staat. De Staat voelt zich door deze uitspraak gesterkt in zijn standpunt dat de transacties met Fortis onaantastbaar zijn en dat de Staat jegens Fortis-beleggers niet schadeplichtig is. De Staat ziet de uitkomst van de andere procedures dan ook met vertrouwen tegemoet.