Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
7 augustus 2009
van Koos Bloemsma, perschef

University of Twente Young Masters

Pool Wojciech Moranda haalt grootmeesternorm

ENSCHEDE - 7 augustus 2009 - In de voorlaatste ronde van het schaaktoernooi University of Twente Young Masters heeft de Pool Wojciech Moranda vandaag een norm behaald voor de titel grootmeester. Hij deed dat door remise te spelen tegen grootmeester Valentin Iotov uit Bulgarije.

Het is de tweede grootmeesternorm die Moranda behaalt. Eerder kreeg hij een norm in 2007 tijdens het Open Cappelle la Grande toernooi in Duinkerken. Hij heeft nog één maal eenzelfde resultaat nodig om zich daadwerkelijk grootmeester te mogen noemen. Op dit moment is Moranda Internationaal Meester; een titel die hij op zeventienjarige leeftijd behaalde.

Moranda is nu twintig jaar en heeft nu een rating van 2545. Zijn hoogste rating ooit en op het niveau van een grootmeester. Drie jaar geleden speelde Moranda ook in het Young Masters toernooi. Hij werd toen tweede en dat vermeldt hij met trots op zijn lijst van belangrijke resultaten.

Twan Burg
Ook de Nederlander Twan Burg uit Schijndel heeft nog kans om een norm te halen voor de titel Internationaal Meester. Voorwaarde is wel dat hij in de laatste ronde, die zaterdagmorgen om 9 uur begint , tenminste remise speelt tegen ......Wojciech Moranda.

Het University of Twente Young Masters wordt gespeeld op de campus van de Universiteit Twente. Het maakt deel uit van het Euro Chess Tournament dat verder het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap omvat.

Het Young Masters toernooi is een invitatietoernooi voor jonge topschakers; tien uit Nederland en tien uit de rest van de wereld. Het toernooi is zo opgezet dat er voor de deelnemers kansen bestaan om een titelnorm te halen. Het Euro Chess Tournament is het grootste meerdaagse jeugdtoernooi in Europa.


---

Noot voor de redactie /