KNHS


Emmelie Scholtens wint bij zesjarigen met VDL Westpoint

9 augustus 2009
Emmelie Scholtens - Westpoint

VERDEN (KNHS) - In het wereldkampioenschap voor zesjarige dressuurpaarden is Emmelie Scholtens (Winschoten) met de goedgekeurde KWPN dekhengst VDL Westpoint (Jazz x Michelangelo) wereldkampioen geworden. De hengst is eigendom van Wypke van de Lageweg uit het Friese Beers.

Westpoint liet in alle onderdelen, de stap, de draf en de galop, zien dat hij uitzonderlijk getalenteerd is en dat niet alleen, ook toonde hij in die drie onderdelen over heel veel kwaliteiten te beschikken. Zijn draf is ruim en de galop golft door zijn lichaam, wt dan ook met een 9.5 werd beoordeeld. Tijdens de gehele proef was het beeld schitterend 'bergop' en dat zien de liefhebbers van de dressuursport graag. "Ik weet alleen niet of ik deze hengst kan blijven rijden. Ik verlaat binnenkort de stal van de familie Laarakkers in Winschoten om samen met mijn vriend voor onszelf te gaan beginnen. Ik vrees dat ik dn van dit hele fijne paard gescheiden zal worden", vertelde Scholtens, die tijdens de huldiging in de ring een paar traantjes van emotie moest wegpinken. Vorig jaar nam deze hengst ook deel aan dit WK, maar toen bij de vijfjarigen en daarin eindigde hij toen nog op de 36ste plaats.
Op de tweede plaats eindigde de hengst Florinero van de familie Rothenberger-Gordijn, die wel een heel bijzonder weekeinde hadden. In Ermelo op het EK won dochter Sanneke drie gouden medailles bij de junioren en op het WK werd een aanstormend talent dat in hun bezit is onder de amazone Dorothee Schneider tweede. Het brons was voor de Trakehner Imperio met Anna Sophie Fiebelkorn.
Wynton met Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) in het zadel eindigde op een verdienstelijke zevende plek, terwijl Karolus van Wittenstein met Patrick van der Meer (Naaldwijk) in het zadel 10de werd. Deze combinatie had zich via de herkansing weten te plaatsen. Zij wonnen de troostfinale en grepen de kans om in de finale van start te kunnen gaan met beide handen aan. TC Wanted met Diewertje van Donselaar (Spaarndam) en Kansas C met Annemiek Vincourt (Veeningen) kwamen beide net iets te kort om op zondag in de finale van de zesjarige paarden te mogen starten. Zij eindigden in die kleine finale als vijfde en zesde.

Nederland kan bij vijfjarigen geen vuist maken

De wereldkampioenschappen voor vijfjarige dressuurpaarden zijn een triomf geworden voor het Deense Warmbloed Paardenstamboek en Andreas Helgstrand. De Deense ruiter eindigde met Honnerups Driver op de eerste plaats, terwijl hij met Una Donna Unique ook het zilver won. Brons was er voor de opvallende Blickpunt met Evan Möller in het zadel.

Beste Nederlander in dit kampioenschap werd Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met de goedgekeurde KWPN dekhengst Zizi Top. Deze hengst heeft dezelfde moeder als het dressuurpaard IPS Painted Black van Anky van Grunsven. En daar gaat het in dit EK ook om. Fokkerij en sport gaan hand in hand, net als de scouting van het talent bij het paard. Om tot hoge klasseringen te kunnen komen moet de ruiter over veel kwaliteiten beschikken om het paard gedurende de korte proef te laten excelleren. Eén van beste paarden in dit kampioenschap was zonder twijfel de KWPN'er Zolena, die bereden werd door de pas 17-jarige Annarein Kerbert (Enschede). In de openingswedstrijd scoorde de amazone hoge punten en daarmee plaatste deze combinatie zich eenvoudig voor de finale. In die finale was er de druk om te willen presteren en het gebrek aan ervaring. De combinatie kreeg storing op storing en eindigde uiteindelijk op een 14de plaats in de eindstand, maar Annarein en Kerbert waren wel veel ervaringen rijker. Dat de ruiter belangrijk is bewees de gelouterde Ingrid Klimke met de matig getalenteerde Dresden Mann, maar zij eindigde wel op de zesde plaats. Miranda Rongen (St.Anthonis) liet met Zico een nette verrichting zien in de finale die op zaterdag werd verreden en eindigde op de 11de plaats, net voor Zambuka met Jennifer Sekreve (Amstelveen) in het zadel.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.verden-turnier.de

Uitslag finale 5-jarigen:


1) Andreas Helgstrand (Den) - Honnerups Driver - 9.46
2) Andreas Helgstrand - Uno Donna Unique - 9.08
3) Eva Möller (Dui) - Blickpunkt - 8.96

5) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Zizi Top (Tango x Ferro) - 8.54 11) Miranda Rongen (St. Anthonis) - Zico (Riant x Ferro) - 7.78 12) Jennifer Sekreve (Amstelveen) - Zambuka (Scandic x Biotop) - 7.62 13) Annarein Kerbert (Enschede) - Zolena (Sir Sinclair x Cabochon) - 7.58

Uitslag finale 6-jarigen:


1) Emmelie Scholtens (Winschoten) - Westpoint (Jazz x Michelangelo) - 9.00

2) Dorothee Schneider (Dui) - Florinero - 8.72
3) Anna-Sophie Fiebelkorn (Dui) - Imperio - 8.42 7) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Wynton (Jazz x Matador II) - 8.06
10) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Karolus van Wittenstein (Krack C x TCN Partout) - 8.00

Uitslag kleine finale 5-jarigen:


1) Maria Louise Andersen (Den) - Karina Lihmskov - 8.28
2) Jan-Dirk Giesselmann (Dui) - Real Dancer - 8.26
3) Minna Telde (Zwe) - Hohenstaufen II - 8.16

Uitslag kleine finale 6-jarigen:


1) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Karolus van Wittenstein (Krack T x TCN Partout) - 7.90

2) Nicola Heyser Burger (Dui) - U.S. Latina - 7.88
3) Insa Hansen (Dui) - Wells Fargo - 7.80
5) Diewertje van Donselaar (Spaarndam) - TC Wanted (Montecristo x Ferro) - 7.70

6) Annemiek Vincourt (Veeningen) - Kansas C (Krack C x Jazz) - 7.66

Foto Emmelie Scholtens met VDL Westpoint door: www.melissen.net en www.jmint.eu