Socialistische Partij

SP fractie verontrust over jongerenwerk Overdie

10-08-2009 * Met het ontslag van de jongerenwerker van Foxy heeft het sociale leven in Overdie een deuk opgelopen. De twijfel bij de SP fractie groeit over de prioriteiten die werkgever Kern8 voor ogen heeft. Kern8 stelt blijkbaar prioriteiten die absoluut niet overeenkomen met de prioriteiten van de buurt. De SP heeft aan het college enige vragen gesteld. Het college fungeert in deze immers als opdrachtgever van Kern8.

Al enige tijd komen bij de SP verontrustende berichten binnen waaruit steeds opnieuw de indruk ontstaat dat welzijnsorganisatie Kern8 niet gebruik maakt van het enthousiasme bij de buurt. Het lijkt er sterk op dat Kern8 een professionele maat oplegt aan de buurt in plaats van de wensen van de buurt als uitgangspunt te nemen. Hierbij hebben buurtbewoners niet het gevoel als volwaardig en als verantwoordelijk handelende mensen te worden behandeld. Een creatief gebruik maken van het aanbod van vrijwilligers kan een belangrijke verbetering van de sfeer in de buurt betekenen. Het ontslag van de jongerenwerker en vooral de hiervoor aangevoerde argumentatie versterkt de hierboven omschreven indruk. Gebrek aan flexibiliteit en invoelend vermogen, om aan te sluiten bij de mogelijkheden van de buurt, lijkt bij deze organisatie te ontbreken. Door juist de buurt als partner te benaderen kan met weinig middelen veel worden bereikt. De SP ziet graag dat het College uitziet naar een organisatie die deze flexibiliteit wel kan opbrengen en daarmee de positieve voortgang in Overdie kan blijven garanderen.

Matt Delahaij:
Stel je eens voor dat ik mijn huis voor september wil laten schilderen. Het schildersbedrijf heeft een echte vakman aan het werk gezet. Van de een op de andere dag hoor ik dat de vakman is ontslagen omdat hij het T shirt van het bedrijf weigert te dragen en ook tijdens het werk praatjes maakt met mijn buren. Als gevolg van dit ontslag loopt het schilderwerk vertraging op, terwijl deze vakman hartstikke goed werk leverde. Wat heb ik te maken met de regeltjes van dat schildersbedrijf. Ik wil dat zij hun afspraken nakomen met de beste mensen die zij kunnen leveren. Zo iets dergelijks is er nu in Overdie ook gebeurd.

De fractie heeft een aantal vragen aan het college gesteld


-Welke stappen gaat het college nemen om de continuïteit van het succesvolle jongerenwerk in Overdie te garanderen?
- Onderzoekt het college hierbij ook de mogelijkheid om de taak van jongerenwerk bij een andere organisatie dan Kern8 neer te leggen, zoals bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie onder de mogelijke noemer van wijkbeheer?