11 august us: internationale solidariteitsbetoging voor Honduras

10/08/2009 15:55

ICCO

De wereldwijde organisatie 'Via Campesina' roept op tot een internationale solidariteitsbetuiging met het Hondurese volk op 11 augustus. Nederlandse maatschappelijke organisaties (TNI, FOEI, TIE-Netherlands, XminY, OLAA, Casa Migrante, Circulo Bolivariano, Ojala, Cordaid, Hivos, FIAN-NL en ICCO) steunen deze solidariteitsactie, en komen bijeen op 11 augustus, om 11 uur 's ochtends op de Dam in Amsterdam. Via Campesina en de Nederlandse organisaties roepen op om naar de demonstratie te komen en steun te betuigen aan mensen in Honduras, en pleiten voor herstel van democratie.

De staatsgreep in Honduras van afgelopen 28 juni is internationaal veroordeeld, door onder meer de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie (EU). De EU heeft de hulpgelden bestemd voor Honduras bevroren. Sindsdien zoeken Hondurese mensenrechtenorganisaties naar herstel van de democratie, waarin ook armen en uitgeslotenen inspraak hebben op hun eigen leven en toekomst. Deze organisaties worden in het nauw gedreven.

Protesten in het land worden onderdrukt, soms met geweld. Repressie en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Media zijn aan banden gelegd. Leden van onze collega-organisaties worden gearresteerd, geïntimideerd en vervolgd. Dit maakt het werk van deze organisaties onmogelijk.

Deze ontwikkelingen zijn betreurenswaardig en onacceptabel. Ze druisen in tegen de Universele Rechten van de Mens, zo stellen verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland, die werken in Midden-Amerika en Honduras.

Op 11 augustus zullen mensen uit alle hoeken van Honduras naar de twee belangrijkste steden trekken om te protesteren. De bevolking in Honduras protesteert sinds de staatsgreep dagelijks.

De Nederlandse maatschappelijke organisaties zullen steun betuigen aan collega organisaties in Honduras en de mensen in Honduras. Zij roepen het publiek op dat ook te doen op dinsdag 11 augustus, 11 uur, op de Dam.