Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 11 augustus 2009

In één week twee bijzondere bonobobaby's geboren
Apenheul bevalt steeds beter

Apenheul viert deze week dubbel kraamfeest voor de bonobo's. Afgelopen vrijdag beviel bonobo Kumbuka al van een gezonde baby. Vannacht is ook Zuani bevallen van een baby. Dierverzorgers van het Apeldoornse apenpark zijn dolblij met de geboorte van deze mensapenbaby's. Acht en een halve maand lang hebben ze uitgekeken naar de komst van deze baby's. Dat er dit jaar maar liefst drie van deze 'make love not war'-apen bevallen, is een unicum. Bonobo's Liboso - de dochter van Zuani - is ook hoogzwanger. De negentienjarige Zuani wordt binnenkort dus ook oma.

Spannend
Dierverzorgers haalden opgelucht adem toen ze 's morgens Zuani plots met een baby zagen. Zuani heeft al meerdere miskramen gehad. Haar dochter Liboso is het enige gezonde kind die ze op de wereld heeft gezet.

Kinshasa
Zuani is afkomstig uit een opvangcentrum in Kinshasa, Afrika. Samen met haar dochtertje Liboso (toen acht weken oud) en kwam ze in 1998 naar Apenheul. Het apenpark heeft de bonobo's 'te leen' gekregen van de Congolese regering, in het belang van het Europese en Amerikaanse fokprogramma. Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin met bonobo's. In Europa leven zo'n 80 bonobo's in dierentuinen en worden maar weinig baby's geboren. Vrouwtjes raken maar eens in de vier jaar zwanger. Dat drie van de vijf volwassen vrouwtjes in Apenheul zwanger zijn geraakt is buitengewoon.

Vrouwen de baas
Bonobo's staan bekend om hun uitbundige seksleven. In plaats van 'het recht van de sterkste' houden ze er een 'make love not war' tactiek op na. Zo hoeven de vrouwen de mannen niet met fysiek geweld de baas te blijven. Bonobo Zuani heeft dus regelmatig gepaard, ook met andere mannen. Wie de vader van de pasgeboren baby is, is niet bekend. In de toekomst zal Apenheul bij gelegenheid een DNA-test doen.

Zwangerschapskwaaltjes
Het DNA van bonobo's komt voor 98% overeen met dat van mensen. Dat is ook terug te zien in de zwangerschap van deze mensapen. Dierverzorgers van Apenheul herkennen dezelfde kwaaltjes als bij mensen. "Zuani had last van ochtendmisselijkheid. Ook eten de zwangere bonobo's veel meer dan normaal en kan hun humeur hoog oplopen. Met name de mannen kunnen het zwaar te verduren krijgen. Zo werd het mannetje Zamba eind april van zijn eiland gejaagd door de zwangere dames. In hun ogen had de man teveel eten voor zichzelf gehouden", vertelt dierverzorger Jacqueline Ruys.

Verzin een naam
Tot en met aanstaande vrijdag loopt een namenwedstrijd van de eerste bonobobaby op www.mijnzoo.nl.


- - - einde bericht - - -