Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Krantenlezers getracteerd op grote boot

Groot schip nadert Wilhelminasluis Lezers van het Noordhollands Dagblad vielen maandag bij hun bezoek aan de Wilhelminasluis met hun neus in de boter. Een zogenaamde '100-meter' kwam over de Voorzaan en ' perste' zich door de sluis, om via de Zaan met een lading maïs naar zetmeelbedrijf Tate & Lyle te varen. De kapitein hield aan weerszijden twintig centimeter water over.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opent en sluit jaarlijks voor 20.000 vaartuigen de sluisdeuren. Met name de Zaanse cacao-industrie zorgt voor veel vrachtverkeer. Daarnaast is de Wilhelminasluis voor veel plezierbootjes de verbinding tussen Het IJ en de waterrijke provincie. De sluis vormt de zuidkant van het werkgebied, dat tot aan gemaal De Helsdeur in Den Helder loopt. Daar tussen zitten vele honderden kanalen, vaarten, plassen en slootjes. Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat er genoeg water is om er te kunnen wonen, werken en recreëren en dat de natuur tot zijn recht komt.

De lezers van het NHD kregen uitleg van sluiswachter Jan Duijneveld. Een lange dag, die begon in Purmerend en de wandelaars via Het Twiske en de Zaanse moskee naar de Zaan bracht. En laat daar nou net een 100-meter naar binnen willen.

De NHD Zomertoer voert lezers nog twee weken door de provincie om op Texel te eindigen.