Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Tests toeritdoseerlichten A10

11 augustus 2009

Weggebruikers die regelmatig op de A10 rijden hebben ze ongetwijfeld al gezien: toeritdoseerlichten die op de meeste opritten naar de A10 staan. Deze doseerlichten werken nog niet, maar worden al wel getest. De gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat verwachten na de tests medio september meer duidelijkheid te hebben over de werking van de systemen en wanneer de doseerlichten in gebruik kunnen worden genomen.

De toeritdoseerlichten horen bij een project om de doorstroming op de A10 te verbeteren met creatieve en slimme maatregelen. De toeritdoseerlichten laten het verkeer gedoseerd op de A10 toe. Hierdoor voegt het verkeer gelijkmatiger in en blijft het verkeer beter doorstromen. Het kan dus in de toekomst gebeuren dat u als weggebruiker even op het groene licht moet wachten, maar daarna kunt u op de A10 beter doorrijden en wordt de reistijd gemiddeld genomen korter.

Dynamische routeinformatiepanelen

Bij het project horen ook dynamische routeinformatiepanelen. Inmiddels zijn er verschillende panelen in gebruik genomen langs de A10 en enkele wegen in Amsterdam. De panelen worden momenteel ingezet om de weggebruiker te informeren over evenementen en wegwerkzaamheden zoals aan de IJ-tunnel. Op een later moment zal er informatie over reistijden op de panelen worden getoond. Als een bepaalde route erg druk is dan geeft het informatiepaneel alternatieve routes aan. Bijvoorbeeld via welke route u het snelst naar het centrum van Amsterdam rijdt.

Foto: dymaische routeinformatiepaneel

Andere maatregelen

Naast de toeritdoseerlichten en de panelen in de berm zijn er nog andere maatregelen.

* Andere instelling verkeerslichten

De verkeerslichten op de Amsterdamse wegen bij de A10 worden gekoppeld aan de toeritdoseerlichten. Als het verkeer op de Amsterdamse wegen vast komt te staan of kruispunten geblokkeerd raken, gaan de doseerlichten automatisch uit.

* Aanpassing van rijstroken

Op enkele locaties in Amsterdam, zoals de Gooiseweg, Henk Sneevlietweg en de Verlengde Stellingweg, is de indeling van de rijbaan veranderd. Ook zijn rijstroken voor de verkeerslichten verlengd.

Samenwerkende partijen

Samenwerkende partijen bij dit project zijn provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat.

Vragen?

Voor vragen kunt u gratis bellen met 0800-8002.

Foto: Toerit naar snelweg A10

Reageer