Stadsdeel Amsterdam Centrum


Nieuwe voertuigen voor handhavers stadsdeel Centrum

10 augustus 2009

De handhavers van de openbare ruimte van stadsdeel Centrum krijgen de beschikking over een aantal nieuwe voertuigen van het type pick up. Hiermee kan verkeerd aangeboden afval direct worden meegenomen en overtredingen ter plekke worden afgehandeld. De pick up is een welkome en efficiënte aanvulling op de huidige dienstauto.

Daarnaast worden fietsen ingezet bij het handhavingswerk op de Wallen. Op dit moment worden de nieuwe autos, vier stuks, in gebruik genomen. De fietsen zijn al in gebruik.

De nieuwe autos hebben een laadbak waarmee vanaf nu het verkeerd aangeboden afval direct kan worden meegenomen. Na een melding handelen de handhavers de klacht ter plekke af en pakken daarnaast alle kleine overtredingen en eventuele overlast aan die tijdens de rit worden geconstateerd. Specifiek voor het Wallengebied (1012) zijn er fietsen gekomen. In de talrijke nauwe steegjes en straatjes en tussen de vele bezoekers is dit een sneller vervoermiddel dan de tot nu toe gebruikte dienstauto.

Erik Koldenhof, portefeuillehouder Openbare Ruimte: De pick up en fiets zijn een welkome aanvulling op het werk dat we verzetten om de binnenstad schoon, leefbaar en veilig te laten zijn. De handhavers dragen representatieve kleding, ook op de fiets. Door een betere zichtbaarheid wordt de afstand tussen handhaver en het publiek kleiner, waardoor effectiever gewerkt kan worden.

Verkeerd aangeboden afval, fietswrakken, wildplakken en graffiti, hondenpoep en loslopende honden zijn zaken waartegen handhavers van de openbare ruimte optreden. Daarnaast is er de controle op het bezit van de vereiste vergunningen en/of ontheffingen voor evenementen, bouwplaatsen en -steigers, winkeluitstallingen en caféterrassen.

Alle handhavers, ook die van andere stadsdelen, dragen hetzelfde uniform en hebben dezelfde striping op de voertuigen. Hierdoor zijn de handhavers en voertuigen ook uitwisselbaar. Gewerkt wordt van zondag tot en met woensdag zowel overdag als s avonds. Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt 24 uur per dag gewerkt.

Meldingen aan de afdeling Handhaving kunnen worden doorgegeven via de site van het stadsdeel: www.centrum.amsterdam.nl > loket Centrum > melding Openbare Ruimte