Buitenlandse Zaken België


Datum: 11/08/2009

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme keurt de veroordeling van mevrouw Aung San Suu Kyi met klem af

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme keurt de veroordeling van mevrouw Aung San Suu Kyi met klem af: "Het is duidelijk dat dit proces politieke bedoelingen had en dat er geen sprake was van een eerlijke rechtsgang."

Bovendien stuurt de regering van Birma/Myanmar hiermee een bijzonder negatief signaal uit, zowel intern als internationaal. Minister Leterme betreurt dat het regime van Birma/Myanmar de herhaalde oproepen van de internationale gemeenschap voor democratisering en respect van mensenrechten naast zich neer legt - met inbegrip van de aanmaningen van de ASEAN, organisatie waarvan het land nochtans zelf deel uitmaakt.

"Ik roep het regime van Birma/Myanmar op tot de onmiddellijke vrijlating van mevrouw Aung San Suu Kyi en van de andere politieke gevangenen. Dit is een onvermijdelijke voorwaarde om in 2010 geloofwaardige verkiezingen te houden en op die manier tot een proces van nationale verzoening te komen. We nemen akte van de beslissing om de straf onmiddellijk om te zetten in huisarrest. We hopen dat dit een opening mag zijn die perspectieven biedt op een spoedige opheffing van deze onrechtvaardige sanctie", aldus de minister.