Gemeente Uithoorn

Gemeente zet nieuwe stap in administratieve lastenverlichting

11 augustus 2009
Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad een vereenvoudiging voor van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor inwoners en ondernemers van de gemeente Uithoorn betekent dit een vermindering van administratieve lasten.

Een APV is een verzamelbestand met allerlei verschillende regels die binnen een gemeente gelden. Burgers of ondernemers krijgen met de APV te maken als zij bijvoorbeeld een evenement in de gemeente willen organiseren. In de APV is nu bepaald dat daarvoor een vergunning nodig is.

De huidige doorlichting van de APV heeft geleid tot een voorstel aan de gemeenteraad om een afgeslankte versie van de APV vast te stellen. De raad wordt onder meer voorgesteld om een aantal bepalingen te vereenvoudigen, een aantal vergunningen te laten vervallen, een aantal vergunningen te veranderen in een melding en een aantal vergunningen te verlenen voor onbepaalde tijd en een aantal strafbaarstellingen te verwijderen. De regeldruk wordt hiermee verminderd.

Voor inwoners en ondernemers van de gemeente Uithoorn betekent dit een vermindering van administratieve lasten. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om in bepaalde situaties de vergunning voor het later sluitingsuur samen te voegen met de horeca-exploitatievergunning. In plaats van twee vergunningen is dan slechts een vergunning nodig.

Een voorstel is om de vergunningsplicht voor voorwerpen of stoffen op of aan de weg te laten vervallen. Als deze regel vervalt, is het bijvoorbeeld niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van reclameborden of het plaatsen van containers. Dit betekent niet dat het is toegestaan om deze voorwerpen gevaarlijk of hinderlijk op te stellen.
Een ander voorbeeld van administratieve lastenverlichting is het voorstel om een jaarlijkse vergunning voor het innemen van een vaste standplaats in het vervolg voor onbepaalde tijd ^ Website statistieken, LetsStat X9