Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Onderzoek behandeling myotone dystrofie

De Nijmeegse onderzoekster Susan Mulders heeft, onder leiding van celbiologen dr. Rick Wansink en prof. dr. Bé Wieringa, een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar myotone dystrofie. Zij ontwierp een methode om het schadelijke RNA te vernietigen, in de hoop de cel zo te genezen. Ze gebruikte hiervoor een oligonucleotide, een klein synthetisch molecuul, ontwikkeld door het Leidse biotechbedrijf Prosensa.

Het molecuul is zo gemaakt dat het precies past op het ziekmakende RNA, waardoor dat kapot gaat en zijn schadelijke werking verliest. Eerst toonde Mulders dit met succes aan in experimenten met celmateriaal van patiënten; later ook in muizen met myotone dystrofie. De ophopingen in de celkernen werden minder en het functioneren van de cel verbeterde. Deze vondst is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lange weg
De weg naar een bruikbaar medicijn voor patiënten met myotone dystrofie is nog lang, aldus de onderzoekers, maar deze vinding biedt hoop. Op dit moment wordt onderzocht hoe de oligonucleotide optimaal alle lichaamscellen van de muis kan bereiken. Daarnaast moet fundamenteel onderzoek ophelderen hoe de oligonucleotide precies zijn werk doet, want dat wordt nog steeds niet goed begrepen.

11 augustus 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400