Ingezonden persbericht


Persinformatie
11 augustus 2009

Voedingscentrum beantwoordt 500.000e vraag

Voedingsinformatie op internet vaak verwarrend en tegenstrijdig

Het Voedingscentrum heeft vanmorgen de 500.000e vraag beantwoord sinds de totstandkoming van de Stichting Voedingscentrum Nederland in 2000. Consumenten en professionals bellen meestal omdat ze op zoek zijn naar informatie of advies over bijvoorbeeld afvallen, E-nummers en allergieën. Maar ook komen er veel vragen binnen over het bestellen van boeken en brochures die het Voedingscentrum uitgeeft. Deskundige diëtisten van het Voedingscentrum geven 5 dagen per week advies en informatie. De 500.000e vraag ging over vakantiekilo's: als je bent aangekomen in je vakantie, hoe raak je die extra kilo's dan snel weer kwijt?

De meeste vragen gaan over gezond eten, bijvoorbeeld over vitamines, kant-en-klaarmaaltijden en calorieën. Zo lijken er heel wat weddenschappen te worden afgesloten over de vraag 'Zitten er in een tosti met gesmolten kaas meer calorieën dan in een gewone boterham met kaas?' Veel mensen willen ook weten hoe veilig hun eten is. 'Kun je een appel met schil eten, of krijg je dan giftige stoffen binnen?' is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Ook over veilig bewaren en bereiden van voedsel komen veel vragen binnen. En in tijden van crisis stromen de vragen over één onderwerp binnen, zoals tijdens de BSE-crisis, en de Vogelgriep. Op dit moment zijn er nog weinig vragen over de Mexicaanse griep.

De meerderheid van de bellers en mailers is vrouw. Het aantal vragen blijft stabiel, ondanks dat er steeds meer informatie over voeding en gezondheid op internet beschikbaar is. Veel beweringen over eten en gezondheid op websites kloppen echter niet. Ook lopen de meningen over wat je wel en niet moet eten vaak sterk uiteen. Veel consumenten weten daardoor niet meer wat ze nu wel en niet moeten geloven. Het Voedingscentrum voorziet daarom in de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie over gezond, veilig en bewust eten.

Opmerkelijke vragen
De top 3 van meest opmerkelijke vragen die het Voedingscentrum de afgelopen 9 jaar heeft beantwoord:


1. Ik doe aan semi-bodybuilding en eet 30 eieren in de week. Is dit slecht voor mijn cholesterol?
2. Mijn cliënt wil afvallen. Nu moet zij op haar werk veel enveloppen dicht likken. Zitten er calorieën in de lijm op de enveloppen?
3. Ik wil gezond snacken en eet daarom een pond worteltjes per dag, iedere dag. Klopt het dat ik geel word in mijn gezicht?

Vragen?
Consumenten en professionals kunnen het Voedingscentrum bellen op: (070) 306 88 88 op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Ook is het mogelijk om vragen per e-mail te stellen via info@voedingscentrum.nl. Op www.voedingscentrum.nl/vragen is een overzicht te vinden van de veelgestelde vragen per thema.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.