Gemeente Vlaardingen


Inzamelen plastic verpakkingsmateriaal wegens succes uitgebreid

11 augustus 2009

De proef met het inzamelen van plastic afval is in Vlaardingen geslaagd. Vlaardingers weten de oranje inzamelbakken, plastic heroes genaamd, goed te vinden. Begin 2008 ging er 3,9 ton kunststof per maand in alle bakken, in april 2009 was dit 8,5 ton en in juli 2009 12,1 ton.

De gemeente gaat het aantal oranje bakken van veertig naar vijftig stuks uitbreiden. Door deze uitbreiding kan de gemeente volstaan met één inzamelbeurt per week in plaats van twee keer per week.

Ook heeft de gemeente bekeken wat de meest geschikte plekken zijn voor de bakken. Sommige oranje bakken zijn geplaatst op de milieueilandjes waar ook ander afval, zoals lege flessen en papier, wordt ingezameld. Andere bakken zijn zoveel mogelijk in de buurt van drukbezochte locaties neergezet.

Vlaardingen draagt bij aan een duurzame samenleving door het inzamelen van het plastic afval. Wethouder Anny Attema is blij dat de Vlaardingers de plastic heroes steeds beter weten te vinden: Het doel is om zoveel mogelijk plastic afval opnieuw te gebruiken. Plastic vergaat niet, dus hergebruiken is beter voor het milieu. Bovendien komt er door recycling minder kunststof in de verbrandingsovens terecht. Ook met het efficiënter inzetten van de inzamelwagen dragen we bij aan vermindering van CO2-uitstoot.

Het initiatief van de plastic heroes is landelijk. Vlaardingen was in 2008 één van de twintig proefgemeenten; inmiddels doen meer gemeenten mee. In Vlaardingen werken de gemeente en Irado/Midwaste samen aan de inzameling. Het Nederlands bedrijfsleven, verenigd in Nedvang, zorgt voor het hergebruiken van het ingezamelde plastic.

Wie meer informatie wil over de inzameling van plastic afval kan kijken op www.plastic-heroes.nl.