Senternovem

10-08-2009 | Energieneutraal wonen: van kunnen naar doen

De technieken zijn er, de noodzaak is er, de wereldwijde aandacht groeit. Energieneutraal wonen is nú relevant. En nodig als we in de toekomst het milieu en onze economische positie willen veiligstellen. Tijdens de bijeenkomst `Energieneutraal wonen in Brainport' op 2 juli lag de nadruk dan ook op doen in plaats van praten. Netwerken en samen naar oplossingen zoeken stonden centraal in het Helmondse Brabant House. Een verslag...

De milieunoodzaak achter energieneutraal wonen is bekend: fossiele brandstoffen raken op en de CO2-uitstoot móet omlaag. Maar er is nog een reden waarom Nederland heel snel aan de slag moet met energieneutrale nieuwe en bestaande bouw: onder leiding van president Obama dreigt de VS Europa voorbij te streven en ook omliggende landen als Duitsland zijn al ver. "De wereld is onze markt voor nieuwe producten en concepten, maar ook onze concurrent", aldus Wim Kuypers, voorzitter van de Klankbordgroep Energieneutraal Wonen in Brainport. Hij gaf de aftrap voor een dag `meet en match' tussen ondernemers, overheid en onderwijs.

Netwerk versterken
Meer dan 170 architecten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, adviseurs en overheden kwamen samen om spijkers met koppen te slaan. Bijvoorbeeld op het gebied van revolving funds, duurzame scholen en het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Genomineerden voor de DO IT! Award presenteerden hun vindingen en zochten samenwerkingspartners voor de realisatie ervan. Netwerken en concrete afspraken te maken waren de voornaamste doelen. Eén vraag liep als een rode draad door de gesprekken: hoe krijg je eigenaar-bewoners zover dat zij hun huis duurzaam gaan renoveren?

Is geld sexy?
De gedachten daarover waren divers. Moet je bewoners wijzen op subsidieregelingen en voordelige leningen om hen met geld over de streep te trekken? Of is dat niet sexy genoeg en moet de nadruk op comfort liggen, zoals bij auto's? Communicatie werd veel genoemd als toverwoord. Vinden burgers de weg wel in de regelgeving en weten ze wel om wat voor bedragen het gaat? Een deelnemer merkte op: "Weet iemand hier hoeveel een kuub gas kost? Nee! En wij zitten toch allemaal goed in de materie." Het is een kwestie van geloof én portemonnee, vindt Kuypers. "Ik ben ervan overtuigd dat duurzaamheid speelt in gezinnen. Daar moeten we nu op inspelen. Een nieuwe generatie energievoorzieningen kan de drager zijn van een nieuwe economie. Maar dan moeten we wel tempo maken. Veel tempo."

Bewonersbelang
Ook in de presentaties van de vijf genomineerden voor de DO IT! Award was aandacht besteed aan het enthousiasmeren van bewoners. De DO IT! projecten waren in - net als de gehele bijeenkomst - gericht op coalitievorming en het vinden van gezamenlijke oplossingen. De winnaar (Aramis AlleeWonen met Add on) bedacht een concept voor het renoveren naar Passiefhuisniveau zonder dat de bewoners er hun huis voor uit hoeven. De publiekswinnaar (Ceres/Vestia met complex Palenstein) legde de nadruk bij haar vinding voor galerijflats niet alleen op het energetische voordeel, maar ook op het toegenomen wooncomfort. Charles Smeets ging tijdens een van de parallelsessies in op het meekrijgen van bewoners. De promovendus van de TU Eindhoven sprak over ontzorgen. "Zoals telecomaanbieders dat nu doet met bijvoorbeeld telefonie en internet, moet dat ook op energiegebied gaan gebeuren. Dat betekent wel dat dienstenleveranciers in een vroeg stadium met elkaar en bewoners moeten overleggen. En dat zij eigenaar worden van bijvoorbeeld het dak van je woning als daar zonnepanelen op komen."

Meet & match
In de loop van de middag ontmoetten de verschillende partijen elkaar aan de meet & match-tafels. Daar was een van de thema's de renovatie van sociale huurwoningen naar nul-energie-huizen. Knelpunten bleken onder meer de versnippering in de bouwkolom te zijn, de traditionele instelling van bouwers en regels die meer in de weg staan dan goed doen. Het bleek verleidelijk om een zondebok te zoeken. Zoals welstandscommissies die creativiteit tegenhouden, architecten die te dure plannen maken en projectontwikkelaars die grondprijzen opdrijven. Waar de deelnemers erin slaagden dat achterwege te laten, werd het echt opbouwend en werd gezocht naar concrete oplossingen. Zoals een van de deelnemers zijn collega's toesprak: "Ga ervan uit dat iedereen hetzelfde doel heeft, stel eventueel een mediator aan. Laat het idee los dat er een spelbreker is. We willen allemaal hetzelfde."