Universiteit Leiden


* Nieuws

Zelfs het stadscarillon doet mee met de EL CID

Terwijl het carillon van het Leidse stadhuis verschillende studentenliederen laat horen, maar ook de Top 40-hit 'Touch You Right Now', wandelen vele groepjes eerstejaarsstudenten door de stad onder begeleiding van hun (duo-)mentor.


---

-------------------------

EL CID is voorbereid op Mexicaanse griep
Hoewel het RIVM de risico's van de Mexicaanse griep (officiële naam: Nieuwe Influenza A, in medisch jargon H1N1) inmiddels heeft afgezwakt, heeft de EL CID-organisatie maatregelen getroffen om de kans op een uitbraak van de griep te verkleinen. Zo is het ook bij buitenactiviteiten mogelijk de handen te wassen en zijn de mentoren goed voorgelicht over hoe te handelen als zich een mogelijk geval aandient. Voorts is er een protocol uitgewerkt.


---

-------------------------

Van studentenvereniging tot studieboekenwinkel
Ze zijn op weg naar de Informatiemarkt langs de Nieuwe Rijn maken ze kennis met alle partijen en organisaties die ze in hun studietijd kunnen tegenkomen. Van studievereniging tot cultureel centrum en van studentenvereniging tot studieboekenwinkel: ze staan er allemaal. Met flyers, gadgets, poffertjes en stroopwafels worden de eerstejaars verleid een blik te werpen op de informatie die ze aanbieden. Op het Stadhuisplein wagen de meeste groepjes zich in een skycage, om vanaf zestig meter hoogte uit te kijken over de stad Leiden. Zo zien ze in één blik waar ze de komende tijd gaan studeren.

Groepje 98 op weg naar de Hooglandse kerk

Zoveel nieuwe studenten in de stad kan maar één ding betekenen: de EL CID-introductieweek is weer begonnen. Een recordaantal van bijna 2000 eerstejaarsstudenten - 200 meer dan vorig jaar - maakt kennis met de universiteit, de stad en het studentenleven in Leiden. Commissaris Deelnemers Hiltje Osinga heeft dit recordaantal het afgelopen jaar binnengehaald, maar zag maandag bij de opening voor het eerst al die gezichten. "Tot nu toe kende ik alle namen alleen via mail of telefoon, het was fantastisch om een tot de nok toe gevulde Hooglandse Kerk te zien met al die deelnemers die hun weg gevonden hebben naar Leiden." Dit jaar staat de algemene introductieweek van de Universiteit Leiden in het teken van Alle Wegen Leidenaar.

Op de eerste rij vertegenwoordigers van de universiteit en het LUF, alsmede de leden van de El Cid-commissie.

Ontdekkingstocht
Rector magnificus/voorzitter van het College van Bestuur prof.dr. Paul van der Heijden heet de nieuwe studenten van harte welkom aan de Leidse universiteit. Links op de eerste rij, verkleed als konijnen, de El Cid-commissie van volgend jaar die dit jaar meeloopt en de ontvangst van de bezoekers in de Hooglandse kerk verzorgde.

Van scholier naar student
Geen enkele gadget, geen enkele flyer en geen enkele website zijn in staat de aankomende studenten de juiste weg te wijzen van het scholierschap naar het studentenleven. Geen enkele... behalve natuurlijk deze introductieweek! Zoals de loco-burgemeester gisteren al bij de officiële opening de deelnemers voorhield: "Veel toepasselijker kan het niet. Als je alle wegen en paden bewandelt valt er veel te ontdekken in deze geweldige stad. Wij noemen Leiden niet voor niets `Stad van Ontdekkingen'." Ook rector magnificus Paul van der Heijden stipte aan dat de EL CID voor alle eerstejaars de start is van een nieuwe periode in hun leven - het studentenleven: wonen in een studentenhuis, overdag naar de colleges en studeren, en 's avonds actief op je studie-, sport- of studentenverenigingen.

... en een konijn eet natuurlijk een wortel.

Verenigingen
Want alle aspecten van de studententijd passeren de revue tijdens deze veertigste EL CID-week. Na de informatiemarkt en stadswandeling bezochten de eerstejaarsstudenten verschillende culturele optredens van studentenorkesten, cabaretiers en goochelaars. Op dinsdag worden de studenten getrakteerd op een afwisselend programma van de sportverenigingen en verschillende studiegerelateerde organisaties. Nieuw is het Verenigingen Evenement: hier laten alle studentenverenigingen van Leiden op een aparte en unieke manier zien wat het betekent om lid te zijn van een vereniging. Door middel van workshops krijgen de deelnemers een beter beeld van het lidmaatschap. Pedelhockey, live snorkelen, pubquizzen, experiences met diplomaten, salsa dansen en nog veel meer. Dit alles gebeurt in de zalen van de faculteit Sociale Wetenschappen. Naast de presentaties van de vereniging, geeft cabaretier Ernst van der Pasch een humoristisch inkijkje in zijn studententijd.

Een groep enthousiaste drummers luisterde de ontvangst op.

Scream Machine
Komende dagen worden de studenten nog verrast op spectaculaire watersportoptredens in het water bij Park de Put, performances van de bands Rigby en The Stud Muffins op het Leids Eerstejaars Festival - waar de waaghals ook zijn of haar adrenaline kan opwekken in de Scream Machine - om tenslotte de week te beëindigen op een grootse barbecue op de rustieke Hooglandse Kerkgracht. Kortom na deze week zullen de 2000 eerstejaarsstudenten ervan op de hoogte zijn dat echt alle wegen naar Leiden leiden.

En natuurlijk de studenten die al het werk hebben verzet: de EL CID-commissie.

(11 augustus 2009, Frank Parlevliet)

Webredactie - 11/08/2009