Rechtbank Roermond


Verdachte valkuilenzaak veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf

Roermond, 11 augustus 2009 - De meervoudige kamer van de rechtbank Roermond heeft vanmiddag uitspraak gedaan in de Heldense valkuilenzaak. De 25-jarige F.B. is voor het medeplegen van poging tot zware mishandeling veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Als bijzondere voorwaarde heeft de rechtbank gesteld dat de man zich tijdens zijn proeftijd onder behandeling van de reclassering moet stellen.

Volgens de rechtbank heeft de veroordeelde samen met zijn medeverdachte(n) gedurende meerdere maanden de Heldense Bossen en omgeving op een macabere manier geteisterd. Dit door in de Heldense Bossen valkuilen, met op de bodem spitsgeslepen ijzeren pinnen, te graven op plekken die voor het publiek toegankelijk zijn.

Door zijn bijdrage, het slijpen van de ijzeren pinnen die deel uitmaken van de valkuilen, bestond zijn medeplegen onder andere uit het leveren van het meest gevaarzettende onderdeel van de valkuilen. Wetende dat er zich in de buurt van de gegraven valkuilen een camping bevindt en dat de bossen druk bezocht worden, heeft hij samen met zijn medeverdachte(n) het risico genomen dat iemand in de valkuilen terecht zou komen waardoor deze zwaar lichamelijk letsel kon oplopen.

Hoewel de man door de berichten in de media over de valkuilen wist dat zijn handelen tot veel maatschappelijke onrust leidde, is hij toch doorgegaan en is enkel door toedoen van politieoptreden tot stoppen gebracht. De rechtbank rekent het hem ernstig aan dat hij onvoldoende heeft gedaan om het plegen van strafbare feiten door zijn medeverdachte(n) een halt toe te roepen.

De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de man zelf actief betrokken is geweest bij het graven van de valkuilen. Toch acht de rechtbank het wel waarschijnlijk, gelet op de aard van de valkuilen en de constructie ervan, dat het aanleggen daarvan door meer dan één persoon is gedaan.

Door delicten als deze wordt de rechtsorde ernstig in beroering gebracht. Het leidt, vanwege het gewelddadige karakter tot maatschappelijke verontrusting en brengt gevoelens van onveiligheid en onrust teweeg, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie eiste 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

LJ Nummer

BJ4880

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 11 augustus 2009 Naar boven