CDA

Van Hijum: Omzeilen sollicitatieplicht inburgeraars onacceptabel

Kamerlid Eddy van Hijum heeft opheldering gevraagd aan minister Donner over de praktijk bij het UWV in Winterswijk, om inburgeraars in te schrijven als werkzoekende âzangers lichte muziekâ. Voor die functie zijn nauwelijks vacatures, zodat die mensen niet hoeven te solliciteren. Volgens het UWV âheeft een inburgeraar al genoeg aan zijn hoofdâ.

Van Hijum vindt dat inburgeraars zo met een omweg worden vrijgesteld van sollicitatieplicht, en dat is onwenselijk. Hij wil van de minister weten hoeveel uitkeringsgerechtigde zangers er bij het UWV geregistreerd staan, en welke praktijk hierachter schuil gaat.

âInburgeraars zouden al tijdens het inburgertraject kennis moeten maken met de arbeidsmarkt. Dat bevordert de integratie, en de kans dat deze mensen later een goede baan hebben. Wij vinden het zeer onverstandig om inburgeraars per definitie voor langere tijd vrij te stellen van sollicitatieverplichting. En dat doen door ze in te schrijven op een moeilijk bemiddelbaar beroep is onacceptabelâ, aldus de CDAâer.

---